Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.12.2013, 21:52   #6712
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Ponieważ mam pewne problemy ze znalezieniem tak rzetelnych testów proszę o rzetelny artykuł, który potwierdza to co tu napisałeś.
Jedyne co znalazłem niestety nie potwierdza Twoich słów.
http://gizmodo.com/iphone-a7-chip-be...s-e-1350717023
Z resztą i tak jesteś w pułapce, bo nawet jeżeli to nie architektura, a jak to nazwałeś "jednostka" Apple jest tak szybka - to i tak wychodzi że są najlepsi.
Niestety z czarnego białego nie zrobisz.
"It blows everything away (...) fastest chip ever". No ale przeciez istnieje czterordzeniowy potwór o 2x większym taktowaniu który w jakimś teście go pobije więc dowód na słabość Apple odnaleziony....
Myślisz, że jak wrzucisz cytat z Gizmodo (serwis pokroju SpidersWeb i Antyweb tylko większy) to zapadniemy się pod ciężarem własnego ego? Nic z tych rzeczy.

Poniżej wyniki na Geek:

-zrzut-ekranu-2013-12-30-21-15-10.jpg
-zrzut-ekranu-2013-12-30-21-15-32.jpg

Nie wiem na ile tylko potrafi on miarodajnie sprawdzić wydajność układów z więcej niż dwoma rdzeniami.
Tak czy siak Apple jest z TYŁU. Aha i nie pisz, że jednostki z Androidem mają po 4 rdzenie i to jest nie fer. Nikt nie bronił Apple stworzyć układów 4 rdzeniowych.
Cytat:
Bzura i odwracanie kota ogonem. System operacyjny powinien obsługiwać sprzęt na którym dane mu będzie działać. OSX nie odpalisz na byle PC, jego licencja na to zabrania, jaki jest więc sens tworzenia sterowników pod urządzenia z którymi nigdy się nie spotka? Sterowniki nie powstają bo nie ma potrzeby, a nie dlatego że się nie da.
To podkreślone to bzdura. OSX nie odpalisz nie łamiąc ich śmiesznej licencji na żadnym składaku. A to że musisz idealnie dobierać sprzęt pokazuje tylko i wyłącznie, że Apple nie radzi sobie ze stworzeniem wsparcia dla więcej niż kilku urządzeń jednego typu. Dziwne, że taki MS i ludzie odpowiedzialni za jajko linuksowe temu sprostali...

Po drugie dla użytkownika domowego (typowy Kowalski) liczy się to że jak pójdzie do sklepu i kupi plujkę za 200zł to mu zadziała w komputerze. Obecnie w przypadku Windowsa i Linuksa ma to zapewnione.
Cytat:
Catalysty też mają jakieś tam OpenCL ale co z tego - nic z tych CUDÓw nie korzysta.
Podałem Ci przykład (jeden bo tyle używałem), który wykorzystuje OpenCL.
Ale tak czy siak CUDA od Nvidii bije to obecnie na głowę. Oczywiście w przyszłości pewnie się to wyrówna, jednak dzisiaj więcej kart i oprogramowania działa z CUDAmi niż OpenCL. Osobiście kibicuję OpenCL bo takie rzeczy powinny być otwarte.

Cytat:
Czy ktokolwiek kupujący Maca zastanawia się czy OSX na nim pojdzie? Dla mnie to jakaś nowość. Jeżeli chodzi o urządzenia peryferyjne to OSX cieszy się praktycznie tak dobrym wsparciem jak Windows.
Windows "pójdzie" praktycznie na wszystkim (podobnie jak i z linuksem). W zależności jak wydajny włożysz sprzęt, tak będzie chodził komputer.
Jeżeli kupisz najgorszy chłam to będzie chodził nie tak dobrze jak ten co kupi rozsądnie.
Jednak nic nie szkodzi aby np. za kilka miesięcy, rok czy dwa wymienić na coś mocniejszego. W przypadku Apple co najwyżej kupisz drugi komputer HAHAHA.

Cytat:
Miałem dostęp do Windows 8 i do tej pory mam pewne wątpliwości czy cokolwiek może być od niego wolniejsze. Ponieważ nie mam OSX nie zaprzecze. Ale też nie przytakne - ponieważ Ty też nie masz.
Wiesz wszystko zależy też co masz w środku, oraz czy używasz np. AV z ustawieniami na max. To wszystko ma wpływ. Jednak dając podobne podzespoły Windows będzie pewniejszy. Wybacz ale tak to obecnie wygląda. Apple poszło w iZabawki....

Cytat:
Ależ nie musisz czekać! Przecież mamy Google.

Weźmy coś niezłego za 30k do 3D studio. Żeby nie przepłacać, od firmy Komputronik. Powinno być porządnie i taniej.
http://www.komputronik.pl/product/19..._V7_M010_.html

Skonfigurowałem o ~1 tysiąc drożej Maca Pro z procem 8x3.0Ghz (taka sama wydajność wielowątkowo, lepsza o 50% w jednym wątku), 512GB SSD, 64GB RAM i z dwiema kartami D700 które zjedzą to pojedyncze Quadro na śniadanie.
http://www.cortland.pl/apple-mac-pro...b-256-amd.html

Żeby mnie dobrze zrozumiano to powtórze: JEDNA karta D700 zje to Quadro na śniadanie. To jak porównywanie nieco odkręconego GF GTX 470 do dwóch odkręconych o ~30-40% (nie wiem dokładnie) Radeonów HD7970.
Taki Radeon jest ponad 2x szybszy więc nawet po takim odkręceniu będzie szybszy. A TDP Quadro to 215W więc niewiele mniej od dwóch D700. K.O. Ide spać
Poniższe maszyny skonfiguruję tak, że zjedzą tego Maca na śniadanie przy takiej samej cenie.

Dell Precision T7600
HP Z800

Na obu stronach producenta jest dostępny konfigurator według którego złożysz bestię M. in. dwa procki Xeon E5, dwa Radki W7000...

Do tego o serwisie "na drugi" dzień nie wspomnę. Wymiany dysków podczas pracy itp. itd.

Wybacz ale Apple już się kompletnie nie liczy na rynku korporacyjnym. Gdy Apple zaprzestało rozwijać XServe, to stacja TVN, która bazowała na ich sprzęcie zdecydowała się wykupić resztki tych serwerów aby utrzymać ciągłość do czasu przejścia na inną pewną platformę.
Tak pewną. Apple jest zbyt chaotyczne i niepewne dla takiego rynku. Jeżeli firma musi powiedzmy wydać 100-200k to nie zainwestuje w sprzęt firmy, której za rok odwidzi się działalność na tym rynku.
Jeżeli chodzi o oprogramowanie do inżynierii, 3d itd to na Windows czy nawet Linuksa jest tego zdecydowanie więcej.

MacPro jest komputerem, który nie jest następcą poprzedniej stacji roboczej. Sprzedać się sprzeda - to w ilu egzemplarzach się pewnie nie dowiemy, bo będize tak niska, że Apple się nie "pochwali".