Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.12.2013, 09:08   #6714
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Myślisz, że jak wrzucisz cytat z Gizmodo (serwis pokroju SpidersWeb i Antyweb tylko większy) to zapadniemy się pod ciężarem własnego ego? Nic z tych rzeczy.
Yes, wszystkie serwisy gdzie Apple jest przedstawiane w dobrym świetle to szmatławce, a artykuły są sponsorowane. Ich właściciele też mają problemy psychiczme stosują wyparcie i mają zaparcie

Cytat:
Tak czy siak Apple jest z TYŁU. Aha i nie pisz, że jednostki z Androidem mają po 4 rdzenie i to jest nie fer. Nikt nie bronił Apple stworzyć układów 4 rdzeniowych.
No i jak Tobie wyszło że jest z tyłu? Bo jest tu pewna spora dziura logiczna.
Ilość rdzeni czy taktowanie nie są miarą zaawansowania technologicznego? Czy raczej efektywność energetyczna, funkcje i wydajność per Mhz?
Cytat:
To podkreślone to bzdura. OSX nie odpalisz nie łamiąc ich śmiesznej licencji na żadnym składaku. A to że musisz idealnie dobierać sprzęt pokazuje tylko i wyłącznie, że Apple nie radzi sobie ze stworzeniem wsparcia dla więcej niż kilku urządzeń jednego typu. Dziwne, że taki MS i ludzie odpowiedzialni za jajko linuksowe temu sprostali...
Wymyślasz, imaginujesz i nie wiem co jeszcze. Podobnie jak stwierdzenie że OSX jest wymagający BO iPhone ma mocne GPU. To mniej więcej taka dyskusja, że Ferrari ma tak wielkie opory toczenia, że musi mieć 500KM.
OSX nie jest przeznaczony do instalowania na składakach więc po co Apple miałoby tracić pieniądze na opracowywanie sterowników pod sprzęt który łamie licencję? Przecież to byłby idiotyzm. Po co w ogóle instalować takiego pirata na składaku? Ale wydumałeś sobie z tego teorię (zupełnienie wiem jak) że to dlatego że się nie da? ..no comment...

Cytat:
Po drugie dla użytkownika domowego (typowy Kowalski) liczy się to że jak pójdzie do sklepu i kupi plujkę za 200zł to mu zadziała w komputerze. Obecnie w przypadku Windowsa i Linuksa ma to zapewnione.
Z tym linuksem to Ci się coś przyśniło bo np do mojej drukarki brother sterowniki trzeba z bólem instalować ręcznie i są z błędami. Mają 5 lat i choć pisałem do firmy prośbe o poprawę to nic nie zrobili.
Ciekawe że support Brothera jest przede wszystkim dla Windows i OSX, a Linux gdzieś się schował. Jeżeli strzelasz takimi argumentami to daj przykład firmy która OSX nie wspiera, bo póki co strzelasz w kolano.
Kupując sprzęt pod Linuksa musisz dwa razy sprawdzić, czy sterowniki już są i w jakim stanie (szczególnie tyczy się to kart graficznych). Sterowniki do drukarki mogą być ale... na przykład tylko dla Ubuntu (pakiet deb).
A Ty masz suse i co wtedy? Nie zazdroszczę.
Obecnie (kernel 3.12 Mesa 10.0) kupowanie jakiegokolwiej Radeona na architekturze GCN (HD7xxxx i wyżej) na Linuksie nie ma sensu, bo działa to gorzej (wolniej) niż starsze modele i sporo rzeczy się nie uruchomi...
Na Catalystach wydajność jest OK, jeżeli przeżyjesz brak akceleracji 2D, brak KMS, błędy w wyświetlaniu grafiki, problemy z usypianiem komptutera, brak współpracy z najnowszym x.org 1.14 .... ha ha....
Miło że w tym roku starsze karty na VLIW (te 4-5 letnie) zaczęły już działać całkiem porządnie. Nawet UVD już mi działa pod najnowszą Mesa 10 Ale OpenGL póki co tylko 3.1, zamiast 4.4.

...minuta ciszy - posiadacze Windows i OSX współczują posiadaczom Linuxa ....

Cytat:
Podałem Ci przykład (jeden bo tyle używałem), który wykorzystuje OpenCL.
Jedna jaskółka wisony nie czyni, w dodatku w tak prymitywnej aplikacji. Podaj mi przykład jakiegoś oprogramowania dla Pro które z tego korzysta? RawTherapee? OpenShot? GIMP? LibreOffice? InkScape, Scribus? Nic z tego, flagowe aplikacje z Linuksa wsparcie mają dopiero w planach i to nawet nie na ten rok. Pomijając że nie są to aplikacje dla pro.
Znalazłem jednak wyjątek potwierdzający regułę - Blender jest Pro i ma wsparcie CUDA. Brawo.

Cytat:
Windows "pójdzie" praktycznie na wszystkim
A ja myślałem że tylko na x86 i x86_64. Widać byłem w wielkim błędzie. Gdzie można kupić wersję na MIPS? Czyżby Microsoft umiał zrobić system tylko na jedną architekturę? A moze nie ma sensu robić systemu pod komputery których nikt w domu nie ma? Na pewno to pierwsze. Nie potrafią, a kernel NT jest tak źle napisany że nie da się skompilować pod inne procesory. Na pewno! Miałem wizję.

Cytat:
Wiesz wszystko zależy też co masz w środku, oraz czy używasz np. AV z ustawieniami na max. To wszystko ma wpływ. Jednak dając podobne podzespoły Windows będzie pewniejszy. Wybacz ale tak to obecnie wygląda. Apple poszło w iZabawki....
Wybaczam, każdy może mieć swoje nawet najbardziej wydumane teorie.
Gdybyś był użytkownikiem Maca od 5 lat to nawet bym Ci uwierzył.
Tylko wtedy pewnie broniłbyś Apple i miał portret Jobsa na biurku.

Cytat:
Poniższe maszyny skonfiguruję tak, że zjedzą tego Maca na śniadanie przy takiej samej cenie.
Dell Precision T7600
HP Z800

Na obu stronach producenta jest dostępny konfigurator według którego złożysz bestię M. in. dwa procki Xeon E5, dwa Radki W7000...
A gdzie linki? Ta stacja z komputronika też ma dwa Xeony E5, razem 12 rdzeni, 24 wątki - co jednak jakoś jej wcale nie pomaga? A Radeon W7000 ma 1280 shaderów podczas gdy D700 ma 2048. i szerszą o 50% magistralę pamięci. Więc wydajnościowo co najwyżej się zrównasz przy dobrym wietrze (zakładając że W7000 ma 1Ghz). Nie zadałeś sobie trudu żeby sprawdzić?
Ile RAM? Czy dyski też 512GB SSD? Zapomniałbym - W7000 nie ma 6GB pamieci. Szkoda.

Cytat:
Do tego o serwisie "na drugi" dzień nie wspomnę. Wymiany dysków podczas pracy itp. itd.
No widzisz jesteś niesprawiedliwy. Dlaczego nie wysnułeś tu teorii, że Delle tak często padają że potrzebują serwisu "na drugi" dzień? Przecież to całkiem logiczne.
Jeżeli dyski padają raz na tydzień to nie widze innej możliwości aby wymieniać je podczas pracy.

Cytat:
Wybacz ale Apple już się kompletnie nie liczy na rynku korporacyjnym. Gdy Apple zaprzestało rozwijać XServe, to stacja TVN, która bazowała na ich sprzęcie zdecydowała się wykupić resztki tych serwerów aby utrzymać ciągłość do czasu przejścia na inną pewną platformę.
Zgodzę się, przestaje się liczyć i chyba nawet specjalnie im to nie przeszkadza. Czy to oznacza automatycznie że Mac Pro jest złą stacją? IMO szukają swojej niszy wśród wymagających użytkowników domowych.

Cytat:
czy nawet Linuksa jest tego zdecydowanie więcej.
Troche popłynąłeś z tym Linuksem, bo komercyjnego profesjonalnego softu jest tu na lekarstwo.... Photoshop? Premiere? 3DS? LightWave? cokolwiek od Corela? Indesign? Maxon Cinema? AutoCAD?
NIC z tych rzeczy nie ma na Linuxa. Wszystko jest na OSX!
Jedyne co znalazłem, to że na Linuksie jest Maya. łał
Znowu mogłeś użyć google, ale lepiej jak ja sprawdze nie?
Cytat:
MacPro jest komputerem, który nie jest następcą poprzedniej stacji roboczej. Sprzedać się sprzeda - to w ilu egzemplarzach się pewnie nie dowiemy, bo będize tak niska, że Apple się nie "pochwali".
Gorzej! Apple pochwali się wynikami finansowymi i Dell oraz HP zaraz pomyślą że też chcą mieć podobne straty! I zrobią klony Maca Pro !
I wiesz co wtedy powiesz? Że nie można opatentować kształtu kosza na śmieci I że nie widzisz żadnych podobieństw, bo dell ma inny kolor.
A poza tym pewna japońska firma już w 1978 roku miała kosz na śmieci w kształcie kosza na śmieci - i Apple od niej skopiowało... jak zwykle.

Uważam że dyskusja jest bezcelowa. Podajesz wydumane teorie, argumenty które można zbić używając google przez 30 sekund, brak związków przyczynowo skutkowych.
Nie chce mi się już. Powinieneś sam użyć google zanim coś napiszesz.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 31.12.2013 o godz. 10:24
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post