Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.01.2014, 17:21   #6717
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Pokazali różnicę ogólną między dwoma układami.
Dalej czekam na pokazanie wzrostu jaki przyniosła tylko zmiana architektury. Będzie więcej niż 5%?
Oszczędź sobie wstydu...
Cytat:
Stwierdziłeś, że CPU od Apple bije na głowę inne. Pokazałem Ci tak że jest odwrotnie. CPU montowane w urządzeniach z Androidem jak Snapdragon 800 jest wydajniejszy niż CPU od Apple. Apple jest tutaj z tyłu.
Coś pokazałeś, sęk w tym że nie rozumiesz o co chodzi. A mi się nie chce pisać esejów. Nie zrozumiałeś dwa razy to i za trzecim nie zrozumiesz.
Cytat:
Nigdzie przecież nie napisałem, że OSX jest jakoś super wymagający - znowu przekręcasz moje słowa.
Niczego nie przekręcam. Owszem nie napisałeś tego. Ale ja przecież nie napisałem że tak napisałeś. Napisałeś tak kiedyś o iOS.
Cytat:
Co do iPhona to mam rację. iOS7 zamula na telefonach mniejszych niż 5S.
Pokaż.
Cytat:
OSX ma marną obsługę sprzętu, więc jak go postawisz na składaku i będize działał stabilnie to będzie to cud
Ferrari też nie pojedzie jak go zatankujesz ropą. To znaczy że silnik jest zły? Czy może używany niezgodnie z wytycznymi?
Cytat:
Nie odniosłeś się też do fragmentu w którym wspomniałem, że Apple wycięło obsługę CUDA z pewnych modeli GTX. Dlaczego to zrobili?
O tym nie słyszałem, ale ciekawe. Jeżeli tak zrobili to pewnie jakiś lewy chłyt żeby sprzedać droższe modele.
Cytat:
Z jakim bólem? (...) "sterowniki mają błędy"
Instalowałem te sterowniki na SuSE 11.4, Debianie Whezzy oraz Archu.
W żadnym przypadku paczka nie zadziałała od razu, trzeba było ręcznie tworzyć dowiązania symboliczne w dziwnych katalogach. W których - tego "nie informatyk" niestety nigdy nie odgadnie. Są nie do zainstalowania dla Kowalskiego.

Teraz błędy:

Wrapper CUPS gereruje takie stringi przy przekazywaniu parametrów do LPR, że program generujący parametry druku wywala "segmentation fault" i niestety drukarka ignoruje wszystkie ustawienia, drukując zawsze w domyślnej jakości na papierze A4. Poprawiłem to wszczepiając do kodu wrappera własny parser. Wszystko oczywiście jest dla zwykłego użytkownika całkowicie niewidoczne, żadnego błędu nie ma. Tylko ustawienia nie działają.

Jeżeli te problemy uznajesz za doskonałe wsparcie to masz naprawdę niewielkie wymagnia.

Teraz wejdzmy na główną polską stronę wsparcia brother:
http://welcome.solutions.brother.com...u&c=pl&lang=pl

Co widzimy? Wsparcie Windows i OSX. A gdzie Linux?

Cytat:
Pokazuje, to że Linux ma o wiele lepsze wsparcie dla urządzeń niż OSX
Nie, tylko pokazuje że nie wiesz o czym piszesz.

Cytat:
Tak było 5-6 lat temu. Obecnie sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Ok 1.5 roku temu kupiłem lapa z dwoma grafikami: Intel HD4000 i AMD Radeon HD7730M. Z tą drugą nie miałem żadnych problemów.
Jedyny problem z zamkniętymi sterownikami do układów AMD jest taki, że może minąć lekki lag w dostosowaniu sterowników do aktualnej wersji kernela.
Obecne 13.12 obsługuje kernela do 3.11 i X serwera do 1.14:
Tak więc sterowniki dla układów graficznych są jak najbardziej. Tak otwarte jak i zamknięte.
Intel ma najlepsze wsparcie, tu nie mam żadnych zastrzeżeń. Intela pod Linuxa można brać w ciemno.
Catalysty to jest złom, o ich wadach już pisałem. Główna to praktyczny brak akceleracji 2D, słaba stabilność i idiotycznie niska kompatybilność (może 1 na 10 gier na Wine działa jak trzeba), tearing, input lag, słaba stabilność (popularne są problemy z hibernacją). itd itp. To coś nie ma prawa nazywać się sterownikem, to jest raczej zbiór hacków. Używałem ponad 2 lata od wersji 11.2 do 13.4 - na 3 dystrybucjach.
Obłsuga HD7xxx w normalnych otwartych sterownikach zrobiła w ostatnim roku niesamowite postępy i wygląda aktualnie tak (stan na Ubuntu pre-14.04)
http://www.phoronix.com/scan.php?pag...alloween&num=1
Jak widać zazwyczaj można liczyć na 20-50% wydajności sprzętu. HD2xxx-6xxx mogą już liczyć na 80-100%. Brawa dla AMD za udostępnienie specyfikacji. Ale jest jeszcze dużo do zrobienia.
Kernel 3.11 wprowadził dynamiczne sterowanie zegarami (wcześniej zawsze 100%) oraz obsługę UVD. Wszystko jeszcze dość świeże, niezbyt dobry wynik dla ponad 4 letniego sprzętu.

Cytat:
Pokaż mi dystrybucję, która w swojej STABILNEJ gałęzi ma jajko w wersji 3.12.
Tak jak to opisałem wyżej najnowsze Catalysty 13.12 działają nawet z kartami HD8xxx na jajku 3.11.
Arch czy Manjaro którego od dłuższego czasu używam. Gentoo. I pewnie jeszcze troche się znajdzie. Aktualnie na kompie oraz serwerze mam 3.12.6.
Żebym nie był gołosłowny:
Kod:
[root@qbit Desktop]# cat /proc/version
Linux version 3.12.6-1-MANJARO (nobody@phil) (gcc version 4.8.2 (GCC) ) #1 SMP PREEMPT Sat Dec 21 01:38:09 UTC 2013
[root@qbit Desktop]# 

[root@spider Desktop]# cat /proc/version
Linux version 3.12.6-1-MANJARO (nobody@phil) (gcc version 4.8.2 (GCC) ) #1 SMP PREEMPT Fri Dec 20 23:26:22 UTC 2013
[root@spider Desktop]#
(daty się różnią bo to wersjie i686 i x86-64)
Cytat:
Jajko 3.12 wejdzie do większości dystrybucji w gałęziach stabilnych dopiero za kilka miesięcy. Nikt o zdrowych zmysłach nie pakuje świeżo wydanego kernela do stabilnej gałęzi, oczywiście można sobie wgrać, jednak później nie należy się dziwić że coś nie działa.
Ależ wszystko mi działa, jestem z tego jajka bardzo zadowolony. Jak zwykle zero problemów. Czekam z niecierpliwością na 3.13.

Cytat:
WYbacz ale nie masz najmniejszego pojęcia o czym mówisz. oclHashcat to chyba najbardziej zaawansowana aplikacja tego typu do łamania haseł
Każda aplikacja do łamania haseł jest prymitywna jeżeli zestawisz ją z aplikacją do powiedzmy nieliniowego montażu wideo... zaimplementowanie w GPU algorytmu do łamania haseł to "nieco" mniejszy kaliber niż zaimplementowanie w GPU kodeków AV, filtrów oraz efektów. Niektóre rzeczy jak filtry są proste, ale za to w jakich ilościach...

Cytat:
LibreOffice od wersji 4.2
Coś o tym słyszałem, miejmy nadzieje że wypali. GIMP też coś obiecywał ale póki co sprawa ucichła.

Cytat:
Pisałem o sprzęcie - pójdzie na praktycznie każdym sprzęcie dla x86 - x86_64 i od niedawna ARM.
Desktopowego windows nie zainstalujesz na ARM.
Cytat:
Jeżeli chodzi o jakość kernela Windowsa to jesteś w stanie podać jakieś konkrety?
Nie podam konkretów bo to był dość oczywisty żart. Kernel NT jest bardzo dobry i jedyną przyczyną dla którego go nie portują jest brak powodu. Taki sam jak w dodawaniu sterowników do OSX.

Cytat:
Zrównasz... HAHAHA. Wybacz ale już pokazałem na przykładzie MacaPro z 2x D300 gdzie to ma miejsce - iMac z 2012 roku praktycznie dogadania go.
Nie śmiej się bo miałeś porównywać Apple do innych a nie Apple do Apple.
Cytat:
Jeżeli chodzi o stacje robocze to proszę:
No właśnie miałeś poskładać jakiś ciekawy zestaw - lepszy od Apple i w podobnej cenie. Oczywiście jest to niesprawiedliwe, że będziemy porównywać potwora do urządzenia z zasilaczem 450W, ale póki co takiego sprzętu nie zademonstrowałeś.

Stacja o której wspomniałeś będzie sporo wolniejsza od Maca Pro za 32tys. Przykro mi ale cudów nie ma. Try Again.

Cytat:
Wybacz ale nowy MacPro do pięt nie dorasta tego co dostaniesz od HP czy Della
No to złóż taki sprzęt w podobnej cenie, czy to takie trudne?

Cytat:
Hahahaha dobre. Niedługo usłyszę/przeczytam, że inne firmy dają gwarancję na 21 miesiące po to, że ich sprzęt tak często się psuje
Pierdzielisz głupoty tak wielkie, że ciężko jest mi komentować
Znowu nie zauważyłeś że to była ironia. Tym gorzej dla Ciebie, bo niektóre Twoje teorie o Apple są dokładnie na takim samym poziomie i jakoś Cie nie śmieszą? Śmiejesz się sam z siebie
To jest ten sam poziom, co stwierdzenie że OSX nie obsługuje składaków bo Apple nie umie tego zrobić. Przyczyna jest zupełnie inna w obu przypadkach. Czaisz?

Cytat:
Jasno napisałem, że nowy MacPro to nie jest stacja robocza i w żaden sposób nie zastępuje jej starszego brata. To komputer skierowany raczej dla detalistów.
To jest stacja robocza, nietypowa, ale stacja. Podaj jeden powód że to nie stacja. Ale nie na zasadzie "prawdy objawionej". Stacja też jest komputerem. Gra słów tu nie wystarczy.
Skoro jesteś pewien i 100% przekonany to powinno być łatwe. Jeżeli twierdzisz ze inni mają lepsze to też pokaż przykład takiego lepszego.
Ja sam jestem zdziwiony, bo początkowo myślałem że faktycznie złożenie lepszego nie powinno być trudne, ale ten sprzęt z komputronika czy zaproponowany przez Ciebie niestety nie wystarcza.
Przypominam też o obowiązku zachowania podobnej ceny zestawu, przecież Apple jest drogie to i tak masz przewagę.

Krótka piłka: CPU, GPU, dyski, RAM, cena.

Cytat:
Tak to że nie ma PS czy innych programów do grafiiki oznacza, że tak na prawdę Linux to taki sobie hobbystyczny projekcik pryszczatych 12 latków.
Otóż na tym systemie stoi pół świata.
Ale które pół Słyszałeś o stacji roboczej na Linuksie? Niby do czego taka stacja miałaby służyć? Do grafiki 3D nie. Do grafiki 2D nie. Do montażu / obróbki wideo nie (dodatkowo opatentowane kodeki troche to utrudniają). Do projektowania nie. Do DTP nie. Do obróbki dzwięku też nie (zwłaszcza ze Linux do niedawna miał bardzo poważne problemy z dzwiękiem, dopiero ok 2011 roku PulseAudio zaczęło je łatać).
No to do czego taka stacja? Zwłaszcza w tak mocnych konfiguracjach?

Te pół świata to serwery, routery i android - a nie stacje robocze Nawet desktopów jest relatywnie mało.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 01.01.2014 o godz. 18:06
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post