Witam. Jestem posiadaczem nagrywarki Liteon IHAS 124-B od dwóch lat i do tej pory byłem z niej zadowolony. Ale ostatnio zacząłem grać na PSX więc zaczęło się wypalanie płyt cd-r. PSX jest bardzo wrażliwe na jakość nośnika i zapisu więc często występuje problem zacinających się sekwencji video oraz loadingów w grach. Używam płytek Verbatim CD-R 700MB 52X MID: 97m17s06f (Moser Baer India). Najlepszy wynik jaki udało mi się uzyskać na tych płytkach przy wypalaniu z prędkością 16x (minimalna) z opcją OPC w programie IMGBURN - patrz załącznik graficzny z KPROBE. Czy ten wynik jest dobry

Przy innych prędkościach wyniki były gorsze. Pomimo uzyskania tego wyniku przy prędkości 16x nagrywania, sekwencje video w grach potrafią chrupnąć. Oryginały rzecz jasna chodzą idealnie. Dodam jeszcze że mam 1 płytkę Philips CD-R xQ 74 min AUDIO i ta płytka czyta się idealnie na PSX, a wyniki w KPROBE są oszałamiające w porównaniu z Verbatimem - dodaję screen z KProbe. Nagrywarka była przez te 2 lata dość intensywnie używana więc laser zdążył pewnie się nieco zużyć.
Moje pytanie brzmi czy zakup nowej nagrywarki w celu poprawy jakości zapisu ma sens? Czy model 524 jest lepszy od 124? A może palnik innego producenta będzie lepszy? A jak z płytami CD-R? Dziękuję za info.