Podgląd pojedynczego posta
Stary 03.01.2014, 13:33   #14
CeKa
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 19.03.2013
CeKa zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W Niemczech możesz sobie wypić nawet 2 piwa i pojechać nie stwarzając zagrożenia, dlaczego ? Bo jest po czym jeździć, jeżeli wypiłeś to nie musisz jechać autostradą, ekspresówką czy krajówką, bo wszędzie dostaniesz się "polniakami" tyle że tam polniaki nierzadko są w lepszym stanie niż nasze krajówki. Zawsze to powtarzałem i będę powtarzał, jeśli na prawdę chodzi nam o bezpieczeństwo na drogach, to zacznijmy naprawiać problem od dróg właśnie. Jeśli mam kilka dobrych dróg do wyboru, to nie jadę zazwyczaj na tą na którym jest największy ruch. Zmniejszenie ruchu na drodze = poprawienie warunków jazdy, a z tym bezpieczeństwa na drodze.
Jako że dyskutujemy tutaj o nietrzeźwych kierowcach, to powiem że niestety ale na idiotyzm nie pomoże nawet najlepsza sieć dróg. Podawanie do publicznej wiadomości imienia i nazwiska nietrzeźwego uważam za dobre (mało kosztowne) rozwiązanie, ale tylko pod warunkiem że ustalimy rozsądną granicę, kiedy ktoś jest pijany. Szykanować kogoś za piwo, to żadna sprawiedliwość.
Alkomat w aucie, jakieś tam rozwiązanie jest.
Oznaczanie aut magnesami wg. mnie odpada, to że ktoś raz popełnił błąd, nie znaczy że stanie się notorycznym ochlaj-driverem (choć ryzyko wzrasta).

Bez bezpiecznych dróg, nie będzie bezpieczeństwa na drogach.
CeKa jest offline   Odpowiedz cytując ten post