Dyskusja: Windows 8
Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.01.2014, 18:44   #8
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Tylko te pięć klawiszy naciśniesz szybciej niż myszką wskażesz na konkretną ikonkę. Serio to się o wiele lepiej sprawdza w codziennej pracy.

Powiedzmy teraz. Siedzę z laptopem na łóżku i piszę ten post. Nagle chcę uruchomić np. clementine. Mogę gładzikiem wskazać ją z menu programu co będzie trwało pewien czas (gładzik mam ekstra jak coś), albo nacisnąć klawisz super i wskazać ją z lewego panelu jeżeli tam ją dodałem, albo zacząć wpisywać cle.
No tak gładzik .... No i brak dobrego menu. Zostaje więc wpisanie nazwy. W g2 jak chce odpalić banshee to moge

- raz wcisnąć ikonkę na panelu (mysz laserowa, a ikonka nie ucieka w przeciwieństwie do przeciwników w counter strike ),
- wcisnąć przycisk multimedialny "play" na klawiaturze...
- wybrać z menu (worst case przewidziany dla programów rzadko używanych)
- przypisać pod program dowolny klawisz lub kombinacje (np Windows+F5? Na logitechu MK520 mam kilkanaście dodatkowych pod klawiszem FN)
- zrobić to samo co Ty (domyślny skrót ALT+F2, wpisać "ban" i enter)
- wcisnąć skrót (domyślnie ALT+F1) i wybrać z menu program samymi klawiszami kierunkowymi (bezwzrokowo łatwe dla każdego) i wcisnąć <enter>

Cytat:
W przypadku LibreOffice'a Drawa to zaczynam wpisywać draw, lub daje libre i szybkim ruchem naciśnięciem klawiszy strzałek wskazuje na Draw. Szybkość uruchomienia aplikacji jest niesamowita. Rąk nie zabieram z klawiatury i mam uruchomiony program
Syndrom sztokholmski (joke ). Tak się męczysz i jeszcze to chwalisz Ale fakt przy laptopie trudno jest odłożyć bezprzewodową klawiaturę

Cytat:
Jak widać osoby rozwijające przyjęły taką drogę. Nie każdy musi się z tym zgadzać. Tylko pamiętaj, że to że takie rozwiązanie z jakichś powodów nie jest dla Ciebie, to nie znaczy, że nie jest to rozwiązanie dobre.
Ale ja rozumiem że nie jestem pępkiem świata, tylko za nic w świecie nie moge pojąć pod jakim względem to rozwiązanie jest lepsze dla kogokolwiek (chodzi konkretnie o wciśnięcie "Windows" albo wędrówkę w róg ekranu żeby zobaczyć skróty)
To tak jakby rozmyślać, czy oberwanie w twarz dla kogoś jest miłe. Chyba raczej nie jest.
Przecież skróty są po to żeby było szybko, żeby często z nich korzystać. Po co utrudniać do nich dostęp?

Cytat:
Przyzwyczaiłeś się do rozwiązań z dawnej epoki - nie zrozum mnie źle, nie uważam że to były rozwiązania złe i ciężko Ci się przestawić na inny tok myślenia.
U siebie mam dostęp do programów w starym stylu, oraz w nowym. Ten nowy sprawia że aplikacje uruchamiam w 3 sekundy.
Nie zrozum mnie źle, ale nie przestawiam się na nowy tok właśnie dlatego, że 3 sekundy to dla mnie wieczność... w 3 sekundy samą myszką firefoxa odpale i zamknę ze 2-3 razy. (sprawdziłem jakby co).
Najczęściej używane programy odpalam pewnie poniżej 0.5s, a 3 sekundy to jak szukam czegoś w menu.

Cytat:
Podobnie jest z plikami. Mam taki plik, który często przeglądam. Wiem gdzie się znajduje więc mogę przejść do tego katalogu i go uruchomić. Jednak naciśnięcie klawisza Windows/Super i wpisanie jego nazwy jest prostsze i szybsze.
Tu się zgodzę. Tego w gołym gnome2 nie ma, indeksowanie dysku było w jakimś dodatkowym programie którego nazwy nie pamiętam.

Dalej nie będę cytować bo długi cytat, więc tylko odpowiem.
To nie jest tak że ja coś widzę i mówie "złe bo inne".
Na premiere gnome3 sam czekałem z zainteresowaniem i instalowałem kilka razy. Wciąż mam je na virtualboxie (3.10), podobnie jak cinnamona (2.0).

Ale uważam że są to rozwiązanie gorsze i dlatego nie przechodzę.

Nie przejdę na interfejs tak niewygodny, ze odpalenie programu w 3 sekundy to jakieś osiągniecie, a to co uważam za najwolniejsze tam uchodzi za najszybsze - bo reszta jest jeszcze gorsza.
Na interfejs gdzie co wersję autorzy dobrą funkcjonalność usuwają, a fani przywracają w postaci hacków (rozszerzenia są nieoficjalne i zazwyczaj przestają działać wraz z nową wersją g3).
I gdzie nie moge odłożyć klawiatury nawet na chwilę bo się zamęczę latając myszą w lewo i w prawo robiąc niepotrzebnie kilometry, bo ktoś chciał mieć czysty pasek na górze.

Zgadzam się że trzeba najpierw poużywać, więc od razu zapytam : ile razy/jak długo sprawdzałeś gnome2 ?
Cytat:
Jak nie mam skrótu? Chodzi Ci o to że nie znam nazwy, cz aplikacja nie ma wpisu w /usr/share/applications/ ?
Nie powiedzmy że jesz ciastko lewą reką, klawiatura leży pół metra od Ciebie i ktoś położył na nią jakieś papiery. Po prostu chcesz uruchomić program bez klawiatury. Np nie wiem, monitor systemu GNOME. Dla mnie to jedno kliknęcie w pasek tam gdzie są statystyki użycia CPU i RAM (0.3s?) ale załóżmy że musze wyklikać z menu - no to ze 3-4 sekundy będą zanim znajdę, bo żadnego innego skrótu nie mam.

Cytat:
Jeżeli to pierwsze to mogę skorzystać ze starego sposobu - menu Programy w górnym lewym rogu.
W gnome3 nie ma tego menu, zostało zastąpione ekranem "Podgląd" tak jak menu w Win8 ekranem Metro (btw g3 było pierwsze).
Można chyba jakimś hackiem/rozszerzeniem to przywrócić, ale to jest przywracanie funkcji z g2 w g3 - więc nie wiem czy fair jeżeli porównujemy te dwa środowiska.

Cytat:
Ostatni screen pokazuje menu w którym wszystkie aplikacje są w jednym kubełku. W pewnych sytuacjach jest to przydatne. Przypomina to menu aplikacji w Androidzie, tylko z tą różnicą że tam mogę sobie stworzyć foldery i podzielić aplikację na grupy.
Dla mnie wygląda to strasznie. Latanie wzrokiem po całym ekranie (tym gorzej im większy on jest) żeby odnaleźć Psi obok Ustawień.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 04.01.2014 o godz. 19:34
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post