Wnerwia mnie to, że filmy wychodzą w kinie pierwsze, potem kupując DVD dostaje śmietnik na płycie. A czasem można tanio kupić dobry film do kolekcji. Z włożeniem filmu też jej problem > zielony obraz po RGB, trzeba się bawić z Region X. A jak już się pobawię to obraz mam overscan zamiast do krawędzi tego co wyświetla TV. Na koniec trzeba tą płytę włożyć, wyjąć i schować, odstawić już pare płyt tak zepsułem z lenistwa, kurz je zniszczył, że tną. Poza tym wszystkim, nawet gdy są wersje cyfrowe czy to warez czy oficjalne są marnej jakości a jak lepszej to ripowane z blu-ray 480p (których bitrate do DVD nie ma startu i to widać bo gdzie 1,5-2GB do 4-5GB). 4K już planują stremowane i płać panie 100zł/mc za niepotrzebnie szybkie Internety. Na koniec te głupie powolne menu gdzie trzeba się na klikać i obejrzeć reklamy przed filmem. Tyle lat, a nie ma dobrego rozwiązania albo ja nie umiem na nie trafić...
A ja chcę mieć 2,5" dysk na nim kopie filmów DVD 1:1 (nie żadne *.avi czy *.mkv z trzeszczącym dźwiękiem czy bez z netu - wkładam swoją płytę DVD/BD raz zgrywam na 2,5" dysk łącząc voby i mam ciągle podłączony pod usb 1.1 w ps2). Podsumowując mam kolekcję filmów jako pojedyncze pliki i nie muszę tworzyć folderów. Przy dobrych optymalnych ustawianiach wszystkiego znikają problemy jakie mnie wnerwiają. Dokładnie jak lista *.mp4 tylko *.vob'y czy tam inne.
Z kopiowaniem FTP na dysk są jakieś problemy/zwiechy. A często bitrate z pendrive nie wyrabia. Innych urządzeń do multimediów niż konsola PS2 na razie nie używam. Tylko ona "stoi" obok TV.
To w kwestii "po co"
W kwestii "kogo to obchodzi" w zasadzie można by się przesiąść na Blu-Ray i PS3 i sobie używać oryg. płyt zużywając je razem z laserem, tylko wtedy po co to forum
"Ogólnie" jakie hobby taka karma a ja wolę dysk który zajmuje tyle co 2 pudełka i wszystko pod ręką

więc doradź mi może co robić w kwestii filmów pomijając całe NEF**XY i 50mb/s których nie chcę. Stojak już mam. Chodzi mi o kopie tych najlepszej jakości filmów 1:1. I teraz DVD 5/9 czy przesiąść się na Blu-Ray 25/50 i czym odpalać, na której konsoli, jakim programem, systemie plików, jakim dysku, jakie wybrać formaty plików dla DVD/BD? Czy PS3 odpali voby powyżej 4GB?
EDIT:
Bo teraz mi się wydaje, że mam dwie opcje. Albo ripować film do 4GB albo łączyć voby po 4GB.