Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.01.2014, 10:20   #14
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yossi Podgląd Wiadomości
Amerykanie mówią " there's no free lunch" i mają rację niestety. Chcesz mieć darmowy system i darmowe aplikacje? Ok, możesz mieć, ale zapłacisz za to znacznie gorszą, jakością, brakiem profesjonalnego wsparcia i brakiem profesjonalnych aplikacji.

Krótko mówiąc: albo darmo, albo dobrze!
Nie jest to prawda, nie można tak uogólniać. Niektóre programy są naprawdę świetne jakościowo. Są też oczywiście braki, głównie tam gdzie stoi mur patentów. Np nie ma programu do authoringu BluRay.

Nie wiem o jakich "ogólnie znanych" problemach mówisz, bo ja używam Linuksa na codzień i pomijając pewne rzeczy to generalnie jestem naprawde zadowolony.

Są programy które spokojnie mogą konkurować z najlepszymi na rynku (np Blender, RawTherapee, x264, ogg vorbis), są też programy które choć nie są "profesjonalne" to i tak lepsze od amatorskiego badziewu na windows za 200-300zł.

Cytat:
Być może się mylę, ale czasy to już chyba przeszłość?
Niestety się mylisz i dopóki instytucje będą wymuszać na ludziach zarabiających 1500zł netto zakup pakietu za 800zł (Office Home BOX) - który w zasadzie do niczego im nie jest potrzebny tylko w celu zachowaia kompatybilności - to się prędko nie zmieni.
Microsoft się na szczęście ugina i Office 2013 można nawet przenosić na inny komputer. Cóż za zbytek łaski!

Cytat:
Zaznaczam, że to NIE jest złośliwe pytanie - do czego dzieci Twojego brata używają Linuxa?
Pytanie troche bez sensu, bo chodzi o to że skoro używają to nie jest taki trudny w obsłudze.

Cytat:
I drugie pytanie - dlaczego uważasz, że pakiet MS Officer nie powinien być uznany za standard? I który pakiet, której firmy w takim razie POWINIEN być uznany za standard?
Za standard powinien być uznany pakiet który bez problemu czyta standardowy format ODF (a MS Office tego zrobić niestety nie umie) i - jeżeli wymuszamy jego użycie - jest dostępny za darmo dla wszystkich.

Cytat:
O ile moja skleroza pozwala mi pamiętać, to w pakietach MS Office istnieje możliwość zapisywania dokumentów w formacie *.odt, który może bezpłatnie wykorzystywać każdy inny producent softu. Co więcej, po zainstalowaniu nowego MS Office, format .odt jest formatem domyślnym
Tylko szkoda że niestety czyta z błędami (tak samo jak LibreOffice z błędami czyta docx).
Cytat:
Nie zmienia do mojego zdania, że najnowszy MS Ofice zainstalowany pod Windows 8 przebija wszystkie inne produkty konkurencji o kilka poziomów.
Ale i tak go nie kupię.
Może i przebija, ale 96% użytkowników domowych będzie zadowolona z OpenOffice, więc zostawmy go tym którzy potrzebują wodotrysków i ich na to stać.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.01.2014 o godz. 10:28
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post