Cytat:
Napisany przez Yossi
Obydwa są bardzo fajne, darmowe, działają, ale niestety - nie da się ich używać w firmie, z powodów ogólnie znanych.
|
Czyli jakich? Bo ja nie widzę przeciwwskazań innych niż konieczność używania szopki czy innych cadów.
Cytat:
Być może się mylę, ale czasy to już chyba przeszłość?
|
Nie, to codzienność. Swego czasu szwendałem się po domach i w 90% był prawie cały piracki soft poczynając od Windowsa. Te 10% to laptopy z preinstalowanym systemem, więc siłą rzeczy był oryginalny.

Photoshopa nigdy nie widziałem, ale standardem jest WinRAR czy tona gier "z dodatkami".
Cytat:
I drugie pytanie - dlaczego uważasz, że pakiet MS Officer nie powinien być uznany za standard? I który pakiet, której firmy w takim razie POWINIEN być uznany za standard?
O ile moja skleroza pozwala mi pamiętać, to w pakietach MS Office istnieje możliwość zapisywania dokumentów w formacie *.odt, który może bezpłatnie wykorzystywać każdy inny producent softu. Co więcej, po zainstalowaniu nowego MS Office, format .odt jest formatem domyślnym
|
Nie jest domyślny...
Standardem powinien zostać otwarty Open XML Document, a nie złośliwa hybryda którą MS zrobił. Niby też open i niby też XML, a jednak ze sobą niekompatybilne. Obsługa *.odt w MSO jest tak samo dobra jak *.docx w LO/OO/itd. czyli do dupy.
To zresztą była swego czasu grubsza sprawa.
Cytat:
Sam używam oryginalnego Windows, z który zapłaciłem i nie żałuję. Oprócz tego używam OpenOffice ponieważ:
|
Ja też używam oryginalnego Windows (tak, nie OS X

), ale w roli pakietu używam LO - bo po prostu nie potrzebuję niczego więcej. Podobno LO/OO mają kiepskie bazy danych., ale akurat nie są mi do niczego potrzebne. Używam tylko Writera i Calc (aka Word i Excel).