Witam ponownie!
Cytat:
|
Napisany przez Sobrus
Temperatury są rzeczywiście zbyt wysokie. Wasze obawy o awaryjność są uzasadnione.
Zwróccie uwagę że testowana była najmocniejsza 12 rdzeniowa wersja, ale i tak liczyłem że będzie z 10 stopni mniej i wtedy byłoby OK.
Ze względu na temperaturę prędkość CPU została ograniczona Jest całkiem źle.
|
Wybacz ale jak na maszynkę, która ma mielić non stop takie temperatury to nieporozumienie. Przy dłuższym użytkowaniu takiego sprzętu nie wróżę niczego dobrego...
Cytat:
|
No coż, muszę przyznać Wam rację: to chłodzenie nie wyrabia . Zakup Maca Pro z 12 jajami mija się z celem.
|
Zakup tego sprzętu w każdej innej konfiguracji mija się z celem, chyba że ktoś chce go postawić na biurku aby "ładnie wyglądał".
Apple spieprzło projekt. Nie wiem czy wiesz, ale dostawy zostały przesunięte na MARZEC!
Najpierw Apple zapowiada pojawienie się Maca - po 9 miesiącach pokazują ATRAPĘ, i po kolejnych 3-4 wypuszczają znikomą ilość żeby potem znowu wstrzymać produkcję na 2 miesiące - najprawdopodobniej są poprawki wdrażane. Tylko że bez przebudowania projektu - większy zasilacz (to co jest to śmiech na sali), lepsze chłodzenie (to co jest nie daje rady) nic nie zmienią.
Podobne problemy są w MacBookach - chłodzenie nie wyrabia i robi się piekarnik.
Cytat:
|
Dalsze badanie wydajności nie ma sensu, skoro zestaw nie trzyma deklarowanych prędkości pod obciążeniem... to nie można go porównać ze stacjami które trzymają.
|
Sens ma jak najbardziej bo liczy się stacja jako całość. Sam wielokrotnie pisałeś, że liczy się końcowy wynik. Nagle zmieniasz zdanie?
Porównanie nie ma sensu nie dlatego, że Apple ma problemy ze wszystkim w tym projekcie, ale dlatego że to nie komputer do zastosowania profesjonalnego.
Cytat:
To źle myślałeś. Mój komentarz był po to bym nie musiał tłumaczyć rzeczy oczywistych. Jak zwykle stawiasz mnie w sytuacji że ja muszę tłumaczyć, a Twoja "prawda" jest objawiona, choć gadasz głupoty.
ARMv8 jest zdecydowanie wydajniejszy od ARMv7. W najlepszej super wypaśnej prądożernej konfiguracji Cortex A15 osiąga 3.5 DMPIS/Mhz. Krait 3.3DMIPS.
ARMv8 (Cortex A57) bez żadnego tuningu i przy mniejszym zużyciu energii osiąga ponad 4.7 DMIPS/Mhz. A wersja od Apple nie jest zapewne gotowcem od ARM, skoro nawet A6 nie było (Swift).
Teraz rozumiesz dlaczego A7 może mieć tylko 1.3Ghz? Tam siedzi coś a'la Cortex A57, procek o generację nowszy niż u konkurencji i w zupełnie innej klasie wydajności.
Cały Twój dalszy wywód to w tym świetle kompletna bzdura, a dlaczego Apple odnotowało tak drastyczny wzrost wydajności i wystarcza mu 1.3Ghz jest raczej oczywiste (przynajmniej dla mnie).
A dlaczego tylko 1.3Ghz i 2 rdzenie? Bo iPhone ma baterię 1500mAh, a telefony z tymi Twoimi 4 rdzeniowymi potworkami mają nawet 3100mAh (Note II).
Może dla odmiany teraz Ty zaprezentuj swoje "fakty" odnośnie AArch32 i AArch64, bo póki co prezentujesz same przypuszczenia. W dodatku wyssane z palca.
|
Tak Apple ma procka opartego o ARMv8, które jest dostępne od 2011 roku. Dwa wzrost wydajności np. przy AESie tak jak pisałem jest podyktowany "sprzętowym dopalaniem" a nie 64 bitami zamiast 32:
Cytat:
|
AES encrypt/decrypt and SHA-1/SHA-2 hashing instructions also use these registers.
|
Trzy konkurencja ma mocniejsze procki bazujące na ARMv7! Tak mocniejsze. W każdym teście CPU użyte u Apple jest za konkurencją. ZA. Nie ważne, że konukrencja używa większych zegarów - Apple też mogło.
Apple stosując procki jak to piszesz "o generację" dalej jest z tyłu. Konkurencja powoli też wchodzi w ARMv8 i Apple jeszcze dalej będize z tyłu
Co do dużych baterii. Zobacz jakie mają wyświetlacze - od 5 - 6"! Dodatkowo Android pozwala na pełny multitasking a nie to co Apple okrojony tak aby przypadkiem nie obciążyć iPhona za bardzo.
Sam iPhone wcale nie jest taki energoszczędny jak go próbujesz pokazać. Ludzie muszą go kastrować z funkcji aby wytrzymywał tyle co słuchawki z Androidem. Wystarczy poczytać fora - od Oficjalnego, po nasze MajApple aby zobacyzć jak to faktycznie wygląda.
Cytat:
|
Prędkość i efektywność energetyczna to np dla mnie bardzo ważna sprawa. A NFC mam w telefonie służbowym i nie używam (nawet nie widzę potrzeby). Więc nie dziw się że nie robi to na mnie wielkiego wrażenia.
|
Widzisz gdybym ja miał w swoim telefonie NFC to bym z niego uytek zrobił

Podając przykład NFC chciałem pokazać tylko, że ludzie podniecają się zawsze tym co wprowadzi Apple - nie ważne, że nikt nie używa, że zerowa popularność itp. Liczy się że Apple wprowadziło. Na szczęście zbliża się powoli koniec dla takiego podejścia. Mity zaczynają wygasać...
Cytat:
Proszę, spędziłem nad tymi sterownikami godziny robiąc reverse engineering na każdej dystrybucji po kolei.
Nigdzie nie znajdziesz rozwiązania tego problemu. Nigdzie. Wysłałem gotowe do Brothera dwa lata temu i wciąż aktualizacja się nie pojawiła
Jak byś dobrze pogooglował to byś znalazł np problemy ludzi na Ubuntu, że im marginesy źle wychodzą. Powód? Prosty i pewnie tylko garstka ludzi na świecie o tym wie.
Drukarka domyślnie ma ustawiony format Letter a nie A4. Z powodu błedu nie da się tego zmienić - nawet przy ustawieniu A4 drukuje na letter. Brother DCP-357C.
Widzę że jeszcze jeden gość miał ten sam problem i sobie prawie poradził (przy okazji on też musiał wykonać kilka "magicznych" kroków żeby zainstalować stery).
http://loxdev.knc.nc/blog/ubuntu/set...57c-in-ubuntu/
Prawie, bo teraz jego drukarka drukuje zawsze na A4. Nigdy nie zmieni papieru przez CUPS albo inny interfejs, musi to robić przez brprintconf_dcp353c. Z moim parserem wszystko działa jak trzeba
|
Na każdym systemie znajdą się podobne problemy - są ludzie z Windowsem na którym sterownik też potrafią działać cuda i też nie można się doczekać aktualizacji. To że jest jeden taki przypadek na 1000 dobrze działających wcale nie pokazuje że Linuks ma gorsze wsparcie - tak było kiedyś, teraz się z nim liczą.
aha i nie podałeś swojego modelu urządzenia.
Cytat:
|
Nie napisałem ze nie ma. Ale że Windows i OSX są przede wszystkim. Linuxa trzeba sobie wyszukać. Twierdziłeś ze ponoć wsparcia nie ma OSX?
|
Ale co wyszukać?! Wchodzisz w model i masz sterowniki do pobrania dla Linuksa! To że na głównej nie masz Linux nie znaczy że nie masz wsparcia.
Cytat:
W tym momencie mnie nieźle ubawiłeś. Przede wszystkim używasz managera okien który korzysta z 3D (mutter). Nie dziwi więc brak problemu z 2D.
Zainstaluj sobie jakiś który korzysta z 2D (np xfwm4, marco, metacity) i zrób prosty test: obciążenie procesora podczas przenoszenia okien oraz scrollowania ekranu w firefoxie.
W przypadku otwartych użycie cpu nie przekroczny 10%, na Catalystach może skoczyć nawet do 100% a Firefox po prostu przycina. Bo akceleracja 2d na catalystach to fikcja, robote odwala CPU. Nie sprawdziłeś prawda?
A ja sprawdziłem Masz mocne CPU możesz tego nie odczuć, ale to nie znaczy że wszystko działa jak trzeba. Do mnie dotarło po miesiącu że coś nie tak. Pod compizem catalysty radziły sobie dobrze.
|
Używałem Ubuntu jak miał Metacity i jakoś problemu nie miałem. Nie mam też czasu na zmianę managera tylko po to aby sprawdzić jak to teraz wygląda.
Cytat:
Miałbym kłamać w rzeczach które można sprawdzić w 5 sekund? zapraszam na stronę:
http://manjaro.org/blog/
Wpis z 29 grudnia:
Cytat:
Current supported kernels:
Linux34 3.4.75 ***8211; our default kernel series for Manjaro 0.8.7
Linux38 3.8.13.14 ***8211; stable extended support kernel maintained by Canonical
Linux310 3.10.25 ***8211; our default kernel series for Manjaro 0.8.8
Linux311 3.11.10.1 ***8211; stable extended support kernel maintained by Canonical
Linux312 3.12.6 ***8211; current stable release by Linus.
Oraz na info mojego serwera:
http://warp-spider.tk/info
I co ? Dalej się śmiejesz? Nie jest to default kernel, ale jest w repo "stable" i jest jak najbardziej wspierany. Nie mam z nim żadnych problemów więc nie wiem dlaczego o takowych wspominasz?
|
Tylko że ta dystrybucja ma wydania ciągłe co odbija się na stabilności właśnie. Myślisz, że dlaczego stable Debian jest tak przestarzały jeżeli chodzi o wersję programów? Po to aby być stabilnym.
Manjaro, czy Arch jest dobre do desktopów dla ludzi, którzy ciągle coś muszą tam robić - szczególnie przy aktualizacji. Jak się sypnie to potem godziny w łataniu.
Oprócz Archai jego pochodnych nie było w tym czasie jak pisaliśmy prawie żadnej dystrybucji o nie ciągłych wydaniach, która miała by jajko 3.12.
Cytat:
|
I z tego powodu że AMD nie nadąża Catalysty wypadły z repozytorium Archa i w tamtym roku z Debian Sid/Testing (ale już wróciły).
|
Akurat tam był śmieszny błąd (chyba brak ifdef w jakiejś sekcji), który powodował problemy na nowszych jajkach - tera ponoć i 3.13 bryka.
Cytat:
|
Jassssne Final Cut się chowa. Ale troche racji masz. Ten program ma ponad 80 algorytmów. Nie jest tak prosty jak myślałem
|
Czy ja pisałem, że FCP się chowa? Odniosłem się tylko do twojej opinii, że oclHashcat jest twoim zdaniem prymitywną aplikacją. Pisząc to akurat nie wystawiasz sobie dobrej opinii.
Podałem ją jako przykład tak jak chciałeś.
Cytat:
|
Siadaj, pała. Nie to miałeś pokazać (patrz niżej).
|
Na chwilę obecną nie ma porównania takiego jak bym chciał. Poczekajmy do Marca lub Kwietnia a się poczyta

Tak czy siak iMac dorównujący tej popierdółce wiele dobrego nie wróży