Podgląd pojedynczego posta
Stary 31.01.2014, 08:47   #61
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jak znajdowałem buga w moim telefonie (gsmart G1362), a troche ich znalazłem, to oczywiście od razu leciałem do szukajki google.

I okazywało się, że identyczne problemy trapią użytkowników np. Samsungów czy Motoroli.
Wiadomo, 90% nic nie zauważy, a z tych 10% tylko 1% napisze coś na forum producenta czy xda. Dlatego skala jest pewnie większa niż się spodziewamy.

Jeżeli jest taki bug nie związany z konkretnym producentem, to można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że pochodzi z upstreama od google.

Być może został poprawiony i aktualizacja by coś pomogła, ale jak rozumiem Android to nie jest wydanie ciągłe i ma swoje wersje stabilne.
Producenci współpracujący z google chyba nie dostają softu z gałęzi nightly build (mam taką nadzieję).
Obawiam się, że Google w wyścigu zbrojeń przeciwko Apple niedostatecznie dba o jakość i do producentów trafiają wersje nie-tak-bardzo stabilne, ale za to z krzykliwym wysokim numerkiem

Część producentów wywali 50% aplikacji, zastąpi swoimi, poprawi bugi i rozejdzie się po kościach. Część wypuści telefony z bugami. Bo bugi zgłoszone przez inne firmy zostaną poprawione w przyszłej wersji za rok.

Tak nie powinno być
Usprawiedliwienie, że Google myślało że producenci będą wypuszczać aktualizacje jest bez sensu.
Przez ostatnie 5 lat tego nie robili i to się raczej nie zmieni - więc najwyższy czas się obudzić i dostosować do rynku , a nie udawać że wszystko jest OK.
Lub niech zrobią aktualizacje niezależne od producenta, tak jak service packi w windows, przynajmniej wśród producentów zrzeszonych w OHA.

Inna sprawa - jeżeli Android 4.1 lub 4.2 ma większe wymagania sprzętowe, nowe funkcje, inne sterowniki itp, to nie można ich nazwać poprawkami do wersji 4.0.
I to troche przykre że w momencie gdy mamy już Androida 4.4, w sklepach wciąż są słuchawki z Androidem 4.0 którego nikt już nie poprawia.
Gdzie wersja 4.0.21 poprawiająca bugi z 4.0.4? Która mogłaby posłużyć za aktualizacje do starszych telefonów?

Debian ma testing i sid, ale wydaje poprawki do wersji stabilnej.
Windows ma Windows 8 ale updaty dla Windows 7 wciąż wychodzą.
Android ma wersje 4.4, a drodzy użytkownicy/producenci ze sprzedawanymi wciąż telefonami na 4.0 radźcie sobie sami.

Dla mnie to wygląda jak mix normalnych wydań z rolling release, łączący niestety najgorsze cechy ich obu.

A jeżeli Google naprawde nic nie może zrobić i na rynku musi panować samowolka i taki rozpierdacz, to najlepiej będzie omijać Androida z daleka (poza Nexusami), bo szkoda kasy i nerwów.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 31.01.2014 o godz. 09:19
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online