Cytat:
Napisany przez nimal
lubisz odwracac kota ogonem
jak Ci sie Android nie podoba to czemu go uzywasz? bo to jedyna sluszna opcja na ta chwile? 
|
Już trzecia osoba mnie pyta.
Mam mój pierwszy telefon z Androidem. Może ostatni nie wiem. Że to jedyna słuszna opcja nie powiem, ale na WP nie ma mojej ulubionej nawigacji.
Android nie jest idealny i jako jego użytkownik mogę wytykać problemy które go trapią. Nie dziele użytkowników na lepszych (co "lepiej kupili") i gorszych (ci co mieli pecha).
Miałem w rodzinie sporo urządeń z WM i PalmOS, mam z Androidem i stwierdzam że jakość softu jest generalnie słaba.
Cytat:
Ty wieszasz psy na zielonym robociku
dlaczego? bo jest cos lepszego? imho na ten moment nie ma - jak jest to napisz co, jak Ci sie bedzie chcialo to jeszcze dlaczego, wtedy ta dyskusja bedzie miala sens
teraz tylko obrzucasz blotem to, czego sam uzywasz - to czemu nie kupiles czegos innego?
|
To co napisałeś zupełnie nie ma sensu.
To że coś jest na daną chwilę ogólnie najlepsze, nie oznacza że nie ma wad.
Wadą Androida jest moim zdaniem to co napisałem. Inne systemy mają swoje wady. Czy mówienie o wadach to temat tabu?
Dalej sens jest jeszcze mniejszy - oczywiste jest że można wytykać wady urządzeń które się posiada, nie zaś tych które oglądaliśmy w sklepie.
Cytat:
|
napisales, ze chodzi o jakosc a nie ilosc - to prosze wskaz ta jakosc? na ta chwile nie widze megajakosci u zadnego producenta mobilnego OSa - w kazdym sa potezne bledy, w robociku drazni Cie jeden przelacznik dla adb? wiesz, ze ten problem nie dotyczy 99,99999% uzserow? mnie np. bardziej irytowal by brak mozliwosci przesylania plikow po BT
|
Masz rację, wszystkie obecne mobilne OS mają swoje braki. W związku z tym rozumiem mamy przemilczeć braki najlepszego z nich? A właściwie nie braki lecz napotkane problemy , bo braków akurat Android ma niewiele.
Cytat:
zamkniete sterowniki? do grafiki pod lina tez sa zmakniete (porownanie nie mialo byc liniowe, jedynie wskazac ogolnie idee, tak samo jak wczesniejsze z Isuzu i Oplem; zreszta Android opiera sie na Linuxie, wiec dlaczego nie porownywac?)
licencjonowanie? Android oparty jest na GNU
|
Android nie ma NIC wspólnego z GNU. Wspólny z Ubuntu ma tylko kernel (mniej więcej)
Cały userland (czyli GNU) zostało napisane od nowa przez Google.
Producenci tacy jak Qualcomm czy Imagination Technologies nigdy nie wypuścili otwartych sterowników do swoich układów.
Cytat:
|
pisales o testowaniu i licencjonowaniu - to jest wlasnie zamykanie systemu
|
Nie. Dbanie o jakość nie ma nic wspólnego z zamykaniem kodu, co więcej otwarty znacznie ją ułatwia. Nie oczekuje że Google będzie czytac cały kod, ale przynajmniej mogliby nagradzać dobrych producentów (np wydających stosowne aktualizacje przez 3 lata) jakimś znaczkiem jakości.
Łatwe? Łatwe.