|
Cięty na Google może jestem ale akurat nie za Androida.
Chodzi mi tylko o to, że to wcale nie jest tak że Google nie ma z naszymi telefonami nic wspólnego.
Wiem że producenci mogą spieprzyć system (i często to robią) ale Google też swoje na sumieniu ma. I nawet gdyby jakiś producent chciał zaktualizować powiedzmy słuchawkę na 2.3 to czym, skoro aktualizacje w upstream do 2.3 nie wychodzą?
IMO za problemy z Androidem należy podziękować zarówno producentom jak i Google - czyli ekipie która nam te zabawki dostarcza. I tyle.
A tu zawsze jest wielki raban że "to nie wina google". Bo jest tylko producentem, autorem i dostawcą systemu.
Android jest na licencji GPL ale nie jest GNU. GNU to uniskopodobny system operacyjny zupełnie nie przeznaczony dla urządzeń mobilnych. I nie musi działać na Linuksie (Debian ma wersje GNU na Hurd i FreeBSD)
Przy czym należy zauważyć że otwarty w Androidzie jest goły system, część aplikacji dostarczanych z telefonem (w tym podstawowe jak kontakty czy sms) są zamknięte i ktoś chcący wydać system niezależnie musiałby je napisać sobie przynajmniej częściowo od nowa.
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.02.2014 o godz. 20:26
|