Witam
Mam pytanie dotyczące wyboru nośnika. Od pewnego czasu moja kolekcja bootlegów się powiększa, i powoli zaczyna brakować miejsca na dysku komputera. Jeden bootleg zajmuje średnio około 400 MB, wszystkie są we FLACach, więc zajmują sporo miejsca. I teraz tak: to nie są zwykłe bootlegi dostępne do ściągnięcia w sieci, dostaję regularnie kolejne od pewnego kolekcjonera. Nie chciałbym więc ich stracić przez awarię komputera lub innego nośnika, na którym będą się znajdować, bo nie będę miał możliwości ich ponownego zdobycia. Przed nagraniem planuję pakować je do .rar + dane naprawcze.
Zastanawiałem się najpierw nad dyskiem przenośnym, powiedzmy o pojemności 1 TB, ale chciałbym je mieć nagrane chyba na płytach DVD 4,7 GB, z etykietami na opakowaniach itd. Żeby oko też mogło nacieszyć się kolekcją
I teraz mam pytanie: DVD jakiej firmy wybrać i jaki rodzaj? Chodzi mi przede wszystkim o żywotność takiej płyty, żebym był pewien, że za co najmniej powiedzmy, 3-5 lat płyty będą w dobrym stanie, w stanie zdolnym do odczytania, przy założeniu oczywiście trzymania je w nienasłonecznionym miejscu o niskiej wilgotności i przechowywania w czystości.
Czytałem o tym trochę, waham się pomiędzy Verbatimem a Platinum.
Co radzicie?