Sony WM-FX315 pojawił się w 1994/1995 r. Aczkolwiek zauważyłem na Amazonie, sprzedają go jako nowego ale za bagatela cenę 199 dolarów, to bardzo dużo, może to jakaś edycja kolekcjonerska ? To jest bardzo prosty i typowo mechaniczny walkman z radiem analogowym, mimo że ma Auto Reverse (głowica ma 4 ścieżki), Mega Bass, Dolby i inne takie, to dziś jest już zabytkiem i raczej bez polotu, były ciekawsze konstrukcje od Sony, ja miałem WM-EX7 i to był dopiero full wypas! Do dziś mam jeszcze w szufladzie Sony WM-D3 z końca lat 80-tych, wyjątkowo profesjonalny sprzęt... Ale urządzenia te, przegrały jednak z formatem mp3 i podobnymi... Musisz mieć wyjątkowy sentyment do kaset analogowych, pewnie taki jak ja mam do płyt winylowych...
Nie wiem czy uda Ci się naprawić tą usterkę bez rozebrania tego ustrojstwa, głowica raczej nie, myślę że może mieć coś wpływ na przesuw taśmy, czyli dwa wałki dociskowe, one po prostu się zużyły jeśli to jest mocno używany sprzęt to po prostu ta guma już ma swoje lata, poza tym czasem siada też serwo silnika, paski się luzują, oraz plastikowe elementy prowadnic, mimo, że w latach 90-tych robiono jeszcze w miarę dobre rzeczy, to jednak jest to urządzenie mechaniczne i za wiele bym nie oczekiwał... Możliwe że ten przełącznik na Auto Reverse on wykonuje takie zadanie, że zmienia położenie któregoś z wałków dociskowych taśmy i przełącza rolkę przesuwu w danym kierunku, jeśli się wyrobił (mechanizm jest częściowo plastikowy z gumkami) to nic na to nie poradzisz. On ma już pewnie swoje lata a części zamiennych raczej już nie dostaniesz. Skoro jedna strona taśmy działa dobrze to tak go używaj... A przy okazji szukaj na allegro czy innych aukcjach jakiegoś odtwarzacza z logiką nie musi być Sony... te odtwarzacze nie miały elementów sterowania przesuwem taśmy mechanicznych i miały mikroprocesor który zajmował się odpowiednim przesuwem taśmy wraz ustawieniem głowicy... Coś jak Sony WM-DD i następcy tego modelu, to są urządzenia nie do zajechania...
Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 16.02.2014 o godz. 21:33
|