Jeśli PS3 się przegrzeje to się wyłączy. Być może masz stan pośredni, czyli przyjmijmy, że za niska do wyłączenia (albo zepsuty czujnik temperatury

), ale już bardzo wysoka.
W multiMAN możesz sprawdzić temperatury dla CPU i GPU.
PS3 czasami się wiesza, pamiętaj, ale to co opisujesz jest nagminne i zdecydowanie nienormalne. Przez ostatni rok, moja się zawiesiła z kilkanaście razy, a rok grania to u mnie około 1000h.
Cytat:
Napisany przez Y2J
Z tego co czytałem przyczyny mogą być następujące:
1) Bałagan w systemie
2) Konsola zakurzona w środku
3) Brudny laser (lub na wykończeniu)
|
Ad1. Bzdury.
Ad2. Niewykluczone. ;]
Ad3. Możliwe. Ale to miałbyś też problemy z weryfikacją nośnika.
Cytat:
|
więc nie wiem czemu miała służyć ta magiczna metoda którą tak wszyscy polecają skoro zamiast poprawy jest pogorszenie.
|
Co generacja to więcej graczy, więcej graczy to więcej graczy w różnym przedziale wiekowym, zwykle młodsi. Im większa jakaś grupa, tym większe prawdopodobieństwo że zwiększy się też odsetek bałwanów. Im tańszy internet tym popularniejszy. A + B = ... Rozumiesz.
Odbudowa baz danych, jak sama nazwa wskazuje, kasuje stare i robi nowe. W tychże bazach danych są jedynie spisy elementów wyświetlanych w XMB. Kiedy zapisujesz save'a to do bazy wpisywane są meta z PARAM.SFO i ścieżka do folderu. Jak usuniesz np. ten plik to XMB wyświetli Corrupted coś tam i taka odbudowa bazy danych to naprawi (czyli wykluczy ten folder w ogóle i zniknie z XMB).
Cytat:
skoro konsola ma już 4 lata, zapewne zdążyła nagromadzić się w niej tona syfu.
Od kiedy ją kupiłem wydawało mi się że przesadnie się nagrzewa ale nie miałem też punktu odniesienia. Z tyłu jest po prostu wrzątek, samo wydmuchiwane powietrze parzy.
|
Fan test Ci nic nie da, po prostu ją rozbierz i przy okazji wymień pastę na CPU/GPU. Niestety to skomplikowane, mnie się ręce trzęsą, więc sam nigdy tego nie robiłem. Na iFixit pewnie znajdziesz jakieś szczegółowe poradniki.
Jeśli to nie to, to i tak nie zaszkodzi ją wyczyścić.
Cytat:
|
wydaje mi się że wiatrak wskakuje na wyższe obroty trochę za szybko ale tu też muszę przyznać że nie mam punktu odniesienia.
|
Możesz za pomocą zewnętrznych aplikacji kontrolować obroty wiatraka, ustaw sobie na bardzo wysokie i włącz jakąś grę, która się często wieszała.
Cytat:
|
Zostaje słynny Fan Test. Obawiam się tej metody jednak jest to rzecz którą mógłbym zrobić sam i to zaraz. Z jednej strony ludzie piszą że pomaga a konsola po takim procesie działa cicho jak nowa, z tego co pamiętam z PS3 FAQ'u to nawet Berion jest zdecydowanym zwolennikiem. Z drugiej strony fakty są też takie że jest grupa osób która twierdzi że fan test zepsuł im konsolę. Część z tych osób przyznaje się że nie wyciągnęła płyty na czas operacji co daje do myślenia.
|
Bez znaczenia, nie zepsujesz tym konsoli. To wręcz jest obligatoryjne raz na jakiś czas! W Twoim przypadku pewnie nie pomoże. Jeśli kurz jest zbity to nie ruszy go wiatrak, do tego możesz mieć też problemy z pastą.
Niestety, pierwsze co w Twojej sytuacji jest sensownie zrobić to rozebranie na kawałki i wyczyszczenie wszystkiego.
Cytat:
|
Czytałem również że samo Sony pytane mailowo informuje aby nie wykonywać Fan Test'u.
|
Jak ktoś robi codziennie to w końcu szlag trafi wiatrak. Wchodzi na maksimum obrotów i chodzi głośniej niż mój odkurzacz. Aż sam się przestraszyłem za pierwszym razem.