Cytat:
|
Dodatkowo wraca sprawa Windowsa XP i końca wsparcia. Straszą brakiem aktualizacji, w sieci powstają artykuły sugerujące, że zaraz po zakończeniu wsparcia system zostanie zaatakowany przez wszelkiej maści hakerów i cyberprzestępców.
|
To nie do końca tak. Po prostu po tym okresie jeżeli ktoś znajdzie dziurę w wielkości ego Jobsa, to każdy XP będzie miał wielki problem - BARDZO WIELKI.
Cytat:
|
Jeśli chodzi o brak aktualizacji. Mam znajomych, którzy wciąż używają komputerów klasy P4 i 512MB -1GB RAM z zainstalowanym XP. Komputery takie pracują normalnie, z AdBlockiem i zablokowanym automatycznym ładowaniem Flasha można płynnie przeglądać sieć. Na wielu takich systemach jest samo SP3 i nie są instalowane dalsze aktualizacje (z wiadomego powodu). I taki komputer (z AV oczywiście) działa normalnie. Nikt się na nie nie włamał, jeśli nawet trafi się wirus jest on wykrywany przez AV. Skoro do tej pory nie instalowali update, to czy ich brak coś zmieni?
|
AV nie gwarantuje 100% bezpieczeństwa. Używanie XP bez SP3 to jak uprawienie seksu z pierwszą lepszą kobietą w Afryce bez gumbasa.
Cytat:
|
Dla mnie, dopóki na XP będą działać w miarę aktualne wersje programów to można dalej korzystać z tego systemu. Tym bardziej, że na komputer tej klasy nic innego nie wejdzie, a dużo osób nic do nich nie dokupuje i wychodzi z założenia, że dopóki się nie zepsuje, to można używać.
|
Zmienią zdanie jak ktoś im spenetruje kompa. Polak zawsze mądry po szkodzie.
Cytat:
|
System wymienia się, gdy nowa wersja wnosi jakieś innowacje. O ile zamiana Windowsa XP na Windows 7 w przypadku użytkowników nowszych komputerów ma sens, ponieważ system lepiej obsługuje np. procesory dwurdzeniowe i działają na nim dyski SSD. Natomiast nie widzę powodu, by przesiadać się na Windows 8, ponieważ nie wnosi on dużych zmian.
|
Sens jest jak najbardziej. Jeżeli chcesz zostać z Windowsem to wymienianie XP na 7, która straci wsparcie wcześniej niż 8 jest głupotą. Na ile udało mi się zorientować, to 8 działa wydajniej od 7 na tym samym sprzęcie.
Jeżeli już zmieniać XP to tylko na 8.
Jeżeli ktoś nie ma kasy na nowego kompa (hw), to niech pomyśli nad Linuksem.