Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.03.2014, 13:58   #16562
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Grzeniu
Z tym ostrzeganiem przed kanarami jest jak z ostrzeganiem przed radarami. Jest to u nas dozwolone.
No nie do końca dobre porównanie. Ostrzeganie przez kanarami to jasna informacja - Nie musisz na tej trasie o tej godzinie kasować biletów.

Można by to porównać do ostrzegania ludzi np. w sklepie gdzie są kamery, ochrona i tajniacy aby łatwiej można było ukraść towar.

Cytat:
Nie wiem gdzie tu podżeganie - na info o kanarze ludzie raczej kasują bilety. Brak informacji o kanarze nie oznacza, że go nie ma.
Trzeba się bardzo wysilić i zapomnieć o logice, żeby się z nią zgodzić.
Sam nie wiem czy to się kwalifikuje jako przestępstwo, jednak od strony moralnej?

Jeżeli chodzi o sprawdzanie biletów w MPK to w polskich warunkach nie przejdzie nic innego. Wpuszczanie tylko przodem i okazywanie biletu tylko spowoduje dodatkowe opóźnienia. A co np. z ludźmi takimi jak ja którzy kasują bilet po wejściu do autobusu przez telefon? Kierowca musiałby na każdą taką osobę czekać dodatkowe X sekund. Przy powiedzmy 10 osobach traci kilka minut i rozkład szlag trafia.

Cytat:
Napisany przez Grzeniu
Za mojej młodości w autobusie był konduktor, który bilety sprzedawał i kasował.
A kierowca nie jest od tego. On ma sprawnie i bezpiecznie kierować pojazdem. - po to ma wydzieloną i zamkniętą kabinę, żeby mu nikt nie przeszkadzał.
Kiedyś, już po erze konduktorów, to robił, ale wtedy czas przejazdu bardzo się wydłużał. Stąd przejście na bilety w kioskach i kasowniki w autobusach....no i jeszcze bilety miesięczne sieciowe, które wystarczy że masz i nie kasujesz. No i związku z tym kanary.
Konduktor w każdym autobusie odpada bo to dodatkowe koszty.

Może oprócz ruchomych "kanarów" dodatkowo stałe "posterunki" na co większych przystankach? Tylko o ile wiem "kanar" może sprawdzić bilet tylko w pojeździe.

---

Cytat:
Przetarg dotyczył utrzymania dróg krajowych, administrowanych przez szczeciński oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Firma, która złożyła najkorzystniejszą ofertę, nie dołączyła do niej zaświadczenia z ZUS potwierdzającego, że nie zalega ze składkami.
Pech chciał, że brak ten ujawniono tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Zamawiający wezwał do jego uzupełnienia. Wezwanie to wysłał e-mailem, gdyż był to jeden ze sposobów komunikacji przewidzianych w specyfikacji. Jednocześnie nadał też tradycyjny list z pismem. Było to 23 grudnia 2013 r. po godz. 15. Termin na uzupełnienie zaświadczenia z ZUS wyznaczono na 2 stycznia 2014 r.
Z niewiadomych przyczyn e-mail nie dotarł do przedsiębiorcy. Odebrał on jedynie list papierowy, ale nastąpiło to dopiero 2 stycznia. Wykonawca natychmiast przesłał e-mail do zamawiającego, dołączając skan zaświadczenia, które zresztą od początku posiadał. Było już jednak za późno. Organizator przetargu nie tylko wykluczył przedsiębiorcę, ale na dodatek postanowił zatrzymać wpłacone przez niego 50 tys. zł wadium.
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul...c-doszedl.html

Ostatnio zmieniany przez andy : 16.03.2014 o godz. 14:02
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post