Dyskusja: Opony zimowe
Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.03.2014, 12:10   #600
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez esem Podgląd Wiadomości
Może używajmy profesjonalnych określeń: opony błotno - śniegowe i do jazdy po mokrej i (lub) suchej nawierzchni.
Myślałem, że masz zimowe, a nie błotno-śniegowe.

Opona błotno-śniegowa nie jest tożsama z oponą zimową. Spełnia ona swoje zadanie na jezdni mokrej, zaśnieżonej czy zabłoconej, ale nie na nawierzchni oblodzonej.

Ale sam sprawdź. Ja jak zmieniałem oponki, to sobie zrobiłem jazdę w bezpiecznym terenie na jednej zimowej i jednej letniej na osi. Jak było sucho i powyżej zera to letnia dużo lepiej trzymała (i przy ruszaniu dynamicznym i przy hamowaniu zimowa traciła kontakt). ABS na zimowej włączał się tam (i zostawiał charakterystyczne dla ABS ślady rozsmarowując się) gdzie na letniej nie było takiej potrzeby.

Letnia i zimowa to nie są określenia podwórkowe "ekspercie".

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 18.03.2014 o godz. 12:14
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post