|
overburning
Witam wszystkich
Napisałem, bo wszędzie gdzie szukam nie znalazłem rozwiązania. Posiadam świeżutkiego notebooka z nagrywarką o tajemniczej nazwie HL-DT-ST DVD + - RW GU90N. Jako że na CDRinfo nie znalazłem w testach czy owy sprzęt obsługuje oveburning zainstalowałem Nero, który stwierdził jednoznacznie, że OBSŁUGUJE. Więc zabrałem się ochoczo do przepalania. Używam od dłuzszego czasu "trudnodostawalne" w ogóle o takiej pojemności płyty m-ki Esperanza CD-R 870 MB 99 min. Danych do nagrania użyłem ok. 97 minut. Więc zahulałem i odpaliłem Nero do narywania. Pod koniec jest 98 % nagrania i... słychać jak napęd staje, kontrolka gaśnie, czas w nagrywarce biegnie a bufor jak się zatrzymał tak stał. I tak sobie czekałem z godzinę aż wkurzony pozamykałem program z trudem wyjąłem tackę z płytą i potem po różnych zmianach w ustawieniach takich płyt kilka trafił szlag !
Nadmienię tylko że na poprzednim sprzęcie stacjonarnym tamte dwie nagrywarki poradziły sobie z tym tematem bezproblemowo. Dodam jeszcze że wówczas używałem niezłego programu CdBurnerXp ale żeby się przekonać używałem tego programu także i na tym laptopie. Efekt ten sam co w Nero. Czy ktoś byłby uprzejmy mi wyjaśnić co począć w takiej sytuacji ? Z góry thx.
|