Na wstępie uwaga dla tych, co mnie nie znają: nie jestem w żaden sposób bniznesowo związany z Microsoftem i MS mi za nic nie płaci. Nie mam też żadngo interesu w tym, żeby ich reklamować.
Jestem bardzo otwarty na każdy nowy OS (Linux czy Solaris), o ile tylko bęą dostępne w formie profesjonalnej.
Cytat:
Napisany przez sobrus
Metro jako interfejs jest dobre i wspaniale sprawdza się na telefonach i tabletach. To moim zdaniem najlepszy interfejs do tych urządzeń.
|
Bardzo możliwe, że masz rację. Nie używam i nie planuję używać żadnych "urądzeń mobilnych, więc nie wiem jak Metro się na nich sprawdza.
Telefonu używam do telefonowania i wysyłania SMS, tablet to dla mnie wyłącznie zabaweczka dla dzieci z "dysfunkcją procesów motywacyjnych".
Z tego punktu widzenia, jestem najgorszym, możliwym klientem dla wszystkich fimr IT.
Jednak znam parę osób używających urządzeń mobilnych z interfejsem Metro i bardzo sobie chwalą. Oczywiście znam też (dla równowagi) parę osób. które bardzo sobie chwalą iOS, no ale oni nie mają innego wyjścia. ("... i przyprowadził Pan Ewę do Adama i rzekł: wybierz sobie żonę").
Cytat:
Napisany przez sobrus
Ale pomyłką jest na desktopie i to już u samego zalążka. Aplikacje Metro są zawsze pełnoekranowe. To ogranicza multitasking, ogranicza interfejs programów które nawet jeżeli są założenia małe i proste, to muszą wywłaszczyć z ekranu wszystko inne. A jest dużo programów które całego ekranu nie wymagają - kalkulator, player muzyki, komunikator, pogodynka etc. Po to jakieś 40 lat temu wymyślono okna żeby się dało zmieścić je wszystkie na raz.
|
Popraw mnie, jeśli się mylę:
- masz na ekranie otwarty edytor tekstu, a na nim - otworzyłeś własnie kalkulator bo akurat potrzebujesz coś sobie policzyć.
Policzyłeś!
W klasycznym desktopie, aby wrócić do edytora:
1. Przesuwasz myszkę na pasek zadań lub obok kalkulatora na dokument w edytorze
2. Klikasz ikonkę edytora lub widoczny spod kalkulatora dokument
W interfejsie Merto:
1. Przesuwasz myszkę w lewy, górny róg ekranu
2. Klikasz miniaturkę dokumentu
Zaiste powiadam wam - stopień komplikacji tego procesu nie wymaga nawet kompilowania jądra
P.S. słyszałeś kiedyś o zmianie rozmiaru okna aplikacji pełnoekranowej? To jest taka opcja dla lamerów, trzeba przesunąć myszkę i też nie trzeba kompilować jądra.
Cytat:
Napisany przez sobrus
Metro to specjalna klasa aplikacji, jakiś dziwny twór zrobiony po to, by działało to też na tabletach z ARM.
|
No tak - jak oni śmieli zrobić aplikacje, które TEŻ będą działały na tabletach z ARM - toż to zwykłe świństwo i nabieranie klientów!
Cytat:
Napisany przez sobrus
Rozumiem że to jest dobre rozwiązanie dla osób które bardzo słabo radzą sobie z komputerami i pełnoekranowa pogoda ich nie rozprasza, ale moim zdaniem zdecydowanie złe do pracy.
|
Pewnie nie uwierzysz mi na słowo, ale radzę sobie z komputerem trochę "lepiej niż słabo". Pogoda na bieżąco jest mi potrzebna (z powodów, które podam później), ale nie mam potrzeby otwieranie pełnoekranowej aplikacji za kazdym razem. Na co dzień wystarcza mi prognoza, jaka pojawia się na kafelku po starcie systemu, bez potrzeby uruchamiania czegokolwiek (i za to właśnie lubię Metro).
Prognozę w trybie pełnego ekranu odpalam tylko wtedy, kiedy potrzebne mi są bardzo szczegołowe informacje (kierunek i siła wiatru, ciśnienie, prognoza co godzinę).
I tutaj pozdrawiam kolegów "po kiju". Reszta i tak nie zrozumie (bez obrazy)
"Więcej grzechów nie pamiętam", ale chętnie odpiszę na konkretne pytania.
BTW - prognoza pełnoekranowa wbudowana w system jest do bani. Ja używam AccuWeather, jest dużo lepszy i dokładniejszy.