Cytat:
Napisany przez czary2mary
Oczywiście nikt mi nie karze używać Metro ale jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć ale w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd..
|
karze/każe (karać/kazać)
"jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć" jak nie chcesz używać to może prościej jest NIE WŁĄCZAĆ, niż wyłączać i wyłączać ... nie?
"w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd.."
- trzeba korzystać tylko i wyłącznie w przypadku instalacji programów pod Metro. Przecież sam twierdzisz, że nie chcesz, nie lubisz i nie będziesz korzystać z aplikacji pełoekranowych. No to po co Ci ten sklep
Aktualizacja do Win 8.1 - tutaj też Cię roczaruję - ta aktualizacja przeprowadzona przez sklep dotyczy tylko i wyłącznie zmian w interfejsie Metro - wszelkie inne zmiany i aktualizacje instalujesz przez zwykły, desktopowy update.
Więc po raz kolejny pytam - po co Ci ten sklep? Zrozum - cała filozofia interfejsu Metro i jego aplikacji polega na tym, że MOŻESZ go używać, ale NIE MUSISZ.
Chyba, że znasz jakieś znaczące dla biznesu aplikacje, które są dostępne TYLKO pod Metro, a faszystowski zarząd MS uniemożliwia opublikowanie takich aplikacji pod klasyczny desktop.
Cytat:
99% programów jakie mam zainstalowane na kompie nie działa na Metro i raczej nigdy nie będą działać i muszą się otwierać na pulpicie co powoduje harmider i wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro.
|
Co rozumiesz przez stwierdzenie "wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro"? Czy masz na myśli to, że - jeśli zrobię sobie kafelek z danym programem na ekranie Metro - to jego naciśnięcie zajmuje więcej czasu niż naciśnięcie ikonki na pulpicie klasycznym i ten program się wolniej uruchamia? Jeśli tak - to proszę zademonstruj bo ja przez 3 lata używania Metro tego jakoś nie zauważyłem. Ja jestem człowiek prosty, więc oczywiście mogę się mylić. Ale bardzo chętnie zobaczę, jak strasznie się muli np. CCleaner odpalany z Metro, w porównaniu do odpalanego z desktopa. Lub jakiś inny program - zademonstruj jaki chcesz.
Cytat:
Żeby używać Skype na pulpicie trzeba zainstalować drugą wersję na desktop Windows 8 i masz dwa programy Skype na kompie które działają tylko na jednym interfejsie.
|
A po cholerę instalujesz DWIE wersje Skypa

Przecież to nie jest część systemu, więc instalujesz taką wersję, jaka lubisz:
- albo Skype dla pulpitu
- albo Skype dla Metro (pełnoekraniowy)
- albo obie wersje
Ja zdecydowanie odradzam Skype dla Metro bo jest duzo gorszy niż desktopowy.
Cytat:
Przełączanie się między interfejsami -zwłaszcza dla aplikacji pełnoekranowych w Metro trwa długo i nie przystaje zupełnie do dzisiejszych systemów i komputerów.
np.proste jak drut włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału czasem w jakim to się dzieje
|
A tego to już całkiem nie rozumiem - przełączanie między czym, a czym trwa tak długo? U mnie są to wartości niezauważalne - klikam i mam. Jeśli masz inaczej, to pewnie coś jest nie tak z Twoim sprzetem lub masz odpalony Win 8 na maszynie wirtulanej - sądząc z Twoich uwag to pewnie tak właśnie jest.
"włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału"
Podgląd fotografii z poziomu systemu w każdej wersji Windows doprowadza mnie do szału i akurat Metro nie ma z tym nic wspólnego.
Każdy, kto jak ja robi tysiące zdjęć, musi mieć jakieś normalne narzędzie do ich oglądania, segregowania, edycji, itd. W żadnej wersji Windows, podgląd systemowy nie nadaje się do użytku.
osobiście od wielu lat używam ACDSee