"jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć" jak nie chcesz używać to może prościej jest NIE WŁĄCZAĆ, niż wyłączać i wyłączać ... nie?
"w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd.."
- trzeba korzystać tylko i wyłącznie w przypadku instalacji programów pod Metro. Przecież sam twierdzisz, że nie chcesz, nie lubisz i nie będziesz korzystać z aplikacji pełoekranowych. No to po co Ci ten sklep
Aktualizacja do Win 8.1 - tutaj też Cię roczaruję - ta aktualizacja przeprowadzona przez sklep dotyczy tylko i wyłącznie zmian w interfejsie Metro - wszelkie inne zmiany i aktualizacje instalujesz przez zwykły, desktopowy update.
Więc po raz kolejny pytam - po co Ci ten sklep? Zrozum - cała filozofia interfejsu Metro i jego aplikacji polega na tym, że MOŻESZ go używać, ale NIE MUSISZ.
Chyba, że znasz jakieś znaczące dla biznesu aplikacje, które są dostępne TYLKO pod Metro, a faszystowski zarząd MS uniemożliwia opublikowanie takich aplikacji pod klasyczny desktop.
Co rozumiesz przez stwierdzenie "wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro"? Czy masz na myśli to, że - jeśli zrobię sobie kafelek z danym programem na ekranie Metro - to jego naciśnięcie zajmuje więcej czasu niż naciśnięcie ikonki na pulpicie klasycznym i ten program się wolniej uruchamia? Jeśli tak - to proszę zademonstruj bo ja przez 3 lata używania Metro tego jakoś nie zauważyłem. Ja jestem człowiek prosty, więc oczywiście mogę się mylić. Ale bardzo chętnie zobaczę, jak strasznie się muli np. CCleaner odpalany z Metro, w porównaniu do odpalanego z desktopa. Lub jakiś inny program - zademonstruj jaki chcesz.
A po cholerę instalujesz DWIE wersje Skypa

Przecież to nie jest część systemu, więc instalujesz taką wersję, jaka lubisz:
- albo Skype dla pulpitu
- albo Skype dla Metro (pełnoekraniowy)
- albo obie wersje
Ja zdecydowanie odradzam Skype dla Metro bo jest duzo gorszy niż desktopowy.
A tego to już całkiem nie rozumiem - przełączanie między czym, a czym trwa tak długo? U mnie są to wartości niezauważalne - klikam i mam. Jeśli masz inaczej, to pewnie coś jest nie tak z Twoim sprzetem lub masz odpalony Win 8 na maszynie wirtulanej - sądząc z Twoich uwag to pewnie tak właśnie jest.
"włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału"
Podgląd fotografii z poziomu systemu w każdej wersji Windows doprowadza mnie do szału i akurat Metro nie ma z tym nic wspólnego.
Każdy, kto jak ja robi tysiące zdjęć, musi mieć jakieś normalne narzędzie do ich oglądania, segregowania, edycji, itd. W żadnej wersji Windows, podgląd systemowy nie nadaje się do użytku.
osobiście od wielu lat używam ACDSee