Cytat:
Napisany przez pedros46
Archiwum najważniejszych moich zbiorów mam na Panasonic BD-R 25GB. Mam również trochę filmów o pojemności ponad 30GB, na dysku twardym zaczyna brakować mi miejsca, i powoli zaczynam myśleć o archiwizacji tych filmów. Mam na myśli płyty: 1. MEDIARANGE BLU-RAY BD-R DL 50GB 6x cake 10szt 2. VERBATIM BD-R DL 50GB printable 10szt 3. TDK BD-R DL 50GB printable FF 10szt 4. OMEGA BD-R PRINTABLE 6x 50GB cake 10 Panasoniców 50GB nie brałem pod uwagę, bo te pojemności z kolei są dla mojej kieszeni zbyt drogie. Nie ukrywam, że chodzi mi o kompromis między finansami a jakością. Ktoś może napisać żeby kupić nowy HDD, ale te filmy nie są w mkv tylko w formacie BD i byłby problem z odtworzeniem przez USB. Wiem że to jest niższa półka, ale które z w/w przetrwa najdłużej. No i teraz mam dylemat. A może ktoś ma ciekawsze rozwiązanie. Wszystkie pomysły się liczą. Dzięki i pozdrawiam.
|
No jeżeli do archiwizacji materiału BD50 to zmienia postać rzeczy.
MEDIARANGE BLU-RAY BD-R DL 50GB -można zaryzykować -płyty robione w MBI India -dobry stosunek ceny do jakości -jedyny minus -zdarzało się że płyty zaczęły rozwarstwiać się lub warstwa nagrywalna robiła się płynna i szlak trafiał archiwum-być może MBI poprawił już jakość ....ale...ryzyko jak w każdym nośniku z niskiej półki jest.
VERBATIM BD-R DL 50GB printable jest w dwóch wersjach -MEIT02 robiony przez Matsushita Electric Industrial i bardzo rzadki już VERBATIMd(000) robiony Tajwanie -zdecydowanie najlepszy wybór z tej czwórki
TDK BD-R DL 50GB printable z takim MID :TDKBLD-RFB-00 jest praktycznie już na wyginięciu-produkcja w Japoni została wygaszona z dniem 1.04.2013
Najnowsze TDK BD-R DL są z Tajwanu z CMC z MID :CMC MAG DI6
Omega BD-R DL nawet nie myśl żeby tego używać - to wysypisko ze śmietniskiem połączone -szkoda kasy i nerwów
Tu masz Verbatima z MEI i TDK z CMC palone na Pionku BDR-209
Pioneer BDR-209\S09 BD-R x16