Aktualnie posiadam kilka nagrywarek. Jakieś dwa miesiące temu, zmieniłem w moim domowym systemie audio stacjonarny odtwarzacz CD. Od czasu do czasu wpadnie jakiś FLAC, którego zapisuję na płytki aby posłuchać. Zawsze używam tych samych programów, zawsze używam tej samej metody zapisu. Jak dotąd nie było kompletnie żadnych problemów. Lecz przecież mam inny odtwarzacz CD, ano właśnie.
Nie czyta około 90% płyt CD nagranych nagrywarkami "Plextor PX-L890SA" oraz "Lite-On LH-20A1L". Tą drugą mam dopiero od wczoraj, z ciekawości zapisałem kilka płytek, nie działa żadna. Na wyświetlaczu odtwarzacza ma "error".
Bez jakichkolwiek problemów, z obojętnie jakimi prędkościami zapisu, działają płytki zapisane na "LG GSA-H12N", "Lite-On iHBS112", "Benq DW1620", "Lite-On iHAP322".
Sprawdzałem, czy przypadkiem nie robią jakiegoś błędu, czy czegoś podobnego, niestety nie. Czy istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie ? Czy jest możliwe, aby stacjonarny odtwarzacz był aż tak wybredny co do urządzenia które - bądź co bądź, poprawnie zapisało nośnik ?