Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.06.2014, 18:32   #74
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
@Arepo
Sporo obracałem softem i XP mi nie wytrzymywał dłużej jak pół roku. Rytuałem było regularne czyszczenie tempów, rejestru etc. Źle napisane sterowniki potrafiły wysypywać system. Jak teraz sobie przypomnę to koszmar i gdybym miał pieniądze to pewnie wtedy uciekłbym na OS X (nie wiem jaki był wtedy jakościowo, ale zachwalany pod niebiosa ;]). Na Windows 7 takich problemów nie miałem (w zasadzie to prawie żadnych poważnych). BSOD widziałem tylko raz i to z winy sprzętu, a zawiesił się mi tylko dwa razy na te kilka lat.

A co do pamięci to m.in lepiej zarządza tym co wrzucać do pagefile.
Ja używam praktycznie stale tych samych programów, co najwyżej je aktualizuję. W całej historii pracy z XP miałem do czynienia może z jednym sterownikiem, który zawieszał system. Co innego programy, raz jakiś od optymalizacji startu systemu położył go całkowicie i raz Avast, po usunięciu wirusa. Rejestr to się czyściło jak miałem 512 MB, teraz przy 1,5GB i dysku SSD nie ma to znaczenia jak wszystko dobrze działa. Nie wiem jak mam odczuć ulepszenie wrzucania do swapu na 7, serio

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Podtrzymuję więc moją tezę Fanom XP życzę powodzenia
Przejście na Linuxa to również zmiana większości oprogramowania którego się używa, a to jest trudniejsze niż pokonanie barier sprzętowych przy instalacji Systemu. System to dopiero początek. Ja używam przynajmniej połowy programów, których nie ma na Linuxa, a nie chcę się z nimi rozstawać, co wtedy? Nie jest to takie proste ...