Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.06.2014, 23:10   #215
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion
Nie, to Ty Andy nie zrozumiałeś mojego postu. Pod pojęciem "kalendarz" miałem na myśli bazę danych, którą używają aplikacje (dlatego wyszczególniłem to słowo) kalendarzy.

Dzięki Tobie odkryłem jeden z największych absurdów tego systemu operacyjnego. Nie przyszło mi do głowy, że aplikacje zewnętrzne, ani nawet te z AOSP czy ta guglowa nie mogą same zrobić takiej bazy lub chociaż żeby była już jakaś utworzona w rom-ie. Ale nie, to byłoby za łatwe i zbyt oczywiste. Trzeba więc albo założyć konto u gugla żeby móc używać kalendarza, albo szukać aplikacji która to zrobi. Monthy Python jak malowany.
Wcześniej chyba niejasno albo źle to opisałem.

Tutaj nie chodzi o tworzenie bazy czy czegoś tam.
Aplikacja kalendarza wykrywa wszystkie kalendarze w systemie: offline, offline z możliwością synchronizacji.
W momencie podpięcia się pod konto Google pobierają się wszystkie kalendarze jakie masz w Google (tak miałeś racje na początku musi je pobrać - stąd synchro on).
Po pobraniu kalendarzy są one widoczne w systemie i:
a) możesz mieć je tylko na urządzeniu - wyłączasz synchronizację.
b) możesz włączyć synchronizację i wszystkie kalendarze będą spięte z tym na koncie Google

Aplikacja Offline Calendar tworzy Ci lokalnie kalendarze - nie jest to żadne hakowanie a normalna funkcja. Dlaczego standardowa aplikacja kalendarza nie potrafi tworzyć w ogóle kalendarzy? NIE WIEM.

Cytat:
Napisany przez sobrus
Wczoraj była akutalizacja UC Browser do v9.8.
Oczywiście potem było wyłączanie wszystkich pushy
Ale czy to wina Androida, że aplikacja nie potrafi zapamiętać tych ustawień czy wina autora programu?

Cytat:
Możesz mieć dowolny kalendarz gdziekolwiek, dopóki Android myśli, że jest to kalendarz powiązany z jakimś kontem.
To nie tak. Konta w Androidzie to jeszcze co innego.

Cytat:
Trik polega na tym, aby utworzyć kalendarz na nieistniejącym koncie/pseudo koncie offline - musisz mieć widoczny w systemie adapter konta który możesz sobie doinstalować np CalDAVem.

Tak, zgadzam się że takie kombinowanie to absurd, ale jeżeli ktoś chce prywatność i trzymać dane offline to niestety trafił z Androidem/WP/iOS pod zły adres.
To nie jest żadny absurd ani kombinowanie. Ta aplikacja wykorzystuje funkcje Androida - pozwala na stworzenie kalendarza lokalnie. Do takiego kalendarza można dodawać wydarzenia i nie będą one nigdzie synchronizowane, ponieważ kalendarz nie jest powiązany z żadnym online.
To że aplikacja kalendarza nie pozwala na stworzenie kalendarza lokalnie a tylko podpina się pod istniejące kalendarze to nie jest wina samego systemu, a tego kto stworzył aplikację - najwyraźniej Google nie chciało takiej funkcji.

Jeżeli chcecie, to zawsze możecie dodać funkcję z Offline Calendara do tego standardowego - kod kalendarza https://github.com/android/platform_..._apps_calendar

Cytat:
Ale że tak trudno jest znaleźć aplikacje third-party która robiłaby swoją bazę np przy pomocy sqlite to już dziwne.
Chyba ciężko o prostszą aplikację bazodanową niż coś takiego. Ile tam tabel będzie? 1? 2?
Jak ciężko? Jak chciałem znaleźć to zajęło mi to 1 minutę. Ba znalazłem Wam jeszcze aplikację na GPLu...