Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.06.2014, 21:17   #223
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Niet. Androidowe API pozwala na zarządzanie kalendarzem: dodawanie, odpytywanie, usuwanie na kalendarzu.
Android ma zaimplementowane operacje na kalendarzu - ty je tylko reimplementujesz, aby wykorzystać na swoim kalendarzu.
Android z założenia ma nie tworzyć kalendarzy - tym zajmuje się aplikacja. To tak jakby od Windowsa wymagać aby miał wbudowanego w siebie Officea - do tego jest oddzielna aplikacja.
Aplikacja dostarczana z androidem jest częścią systemu. Windows nie ma Office ale ma notepada. Nie zawiera więc edytora .docx, ale zawiera edytor .txt.
Co do API to oczywista oczywistość co umożliwia, pytanie co z tego zostało zaimplementowane w systemie a co nie.
Cytat:
Ale Android nie decyduje jak będzie wyglądał kalendarz. To czy będziesz miał go zdalnie, czy lokalnie decyduje od osoby tworzącej aplikacje kalendarza.
Lecz definiując API definiuje guidelines do tworzenia aplikacji tego typu. Aby taka aplikacja działała w zgodzie z naturą powinna wykorzystać API a co za tym idzie powiązać kalendarz z jakimś adapterem.

Cytat:
Wbudowana aplikacja w Androida nie ma zaimplementowanego tworzenia kalendarzy - ona się podpina pod te które są dostępne w systemie. Takie kalendarze mogą być zdalne oraz lokalne.
Tego przyznam nie rozumiem, najpierw piszesz ze Android nie tworzy kalendarzy, a potem że aplikacja stockowa też nie tworzy kalendarzy.
Skoro nic ich nie tworzy to znaczy że ich nie ma.

Cytat:
Aplikacja "konto google" udostępnia dostęp/tworzy kalendarz zdalny - tworzy w systemie coś co interpretuje kalendarz na koncie Google.
To sie nazywa adapter synchronizacji .

Cytat:
Czyli nie masz danych z badań - po prostu szacujesz...

Cytat:
Nie przypominam sobie aby u mnie te funkcje były samoczynnie wyłączane...
Wyłączanie to by było pół biedy, gorzej jak są włączane.
Tak było np przy Google Services 3.1 . Cztery nowe adaptery zostały domyślnie włączone. To po prostu podłe. A gdzie zgoda usera?
Jasne można wyłączyć ale mleko już się wylało.

Cytat:
Tak w ogóle. Jeżeli komuś tak bardzo przeszkadzają usługi Google to kup telefon który ich domyślnie nie posiada - albo wgraj sobie ROMa bez nich.
Ale o co Ci chodzi? Świętości jakieś szargam? Prawda boli? Używam Androida bo WP i iOS to moim zdaniem są jeszcze gorsze i tam jeszcze ciężej walczyć z producentem.
Ale to że go używam nie oznacza że mam obowiązek go chwalić, nawet u Apple tak nie ma

Każdy używa telefonu jak mu sie podoba. Tak, mam alternatywne mapy i wycięte WSZYSTKIE adaptery google oraz ich usługi (+blokada że nie mogą się samoczynnie zainstalować).
Poza pocztą gmail i sklepem, bo akurat z tego chce korzystać. Wolno mi.

Dla mnie krótka piłka: jeżeli telefon działa tak jak JA chce i nie musze z nim walczyć - to go chwale.
A im bardziej muszę kombinować tym gorzej. I nie wymagam możliwości zmian, dopóki nic nie chce zmieniać. Proste.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 09.06.2014 o godz. 21:30
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post