|
Magazynowanie oraz odtwarzanie filmów HD
Witam
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w znalezieniu najlepszego rozwiązania do moich potrzeb.
Lubię oglądać filmy, seriale i koncerty w wysokiej rozdzielczości. Z racji bardzo słabych wydań Blu-Ray w Polsce zmuszony jestem zaopatrywać się za granicą, potem ripuję je, dodaję napisy i w takiej formie przechowuję na komputerze oraz kilku dyskach przenośnych (na tę chwilę mam około 4 TB).
Plików jest coraz więcej, zaczyna brakować miejsca więc pomyślałem o uporządkowaniu tego. Myślałem o nagrywaniu tego na płyty BLD 50 GB, ale jednak z dużo z tym roboty. Dlatego postanowiłem zostać przy dyskach.
W sieci znajdują się następujące elementy:
- główny TV + odtwarzacz WD Live
- TV w sypialni + odtwarzacz WD Live
- komputer, na którym robię kopie zapasowe filmów
I teraz kilka pytań:
1. Jakie urządzenie wybrać do magazynowania multimediów? Najlepszy będzie chyba serwer NAS? Jeśli tak to jaki?
2. Jakie dyski? Jakie pojemności wychodzą najbardziej ekonomicznie na tę chwilę? Obecnie potrzebuję ok. 5 TB i chciałbym w przyszłości móc ją powiększyć.
3. Czy jest szansa, żeby przesyłać dane po WIFI? Godzina materiału zajmuje ok. 10 GB, więc w teorii standard n powinien wyrobić. Jak będzie w praktyce? Czy pozostaje mi ciągnięcie kabla ethernet? Wtedy najlepiej do czego podłączyć NAS bezpośrednio?
Przepraszam za dużo pytań, ale chciałbym to zrobić raz, a dobrze. Dlatego też koszty są na drugim planie.
Pozdrawiam
Bartek
|