Cytat:
wymagania TV:
- okolo 32"
- Full HD
- DVB-T
- min. 2 HDMI i najlepiej CEC
- USB
- niskie zuzycie energii i dobry obraz
- koniecznie LCD (plazma migocze i ja nie moge tego ogladac)
optymalnie, jakby sie dalow 2000 zamknac, jak nie to tak do 3000 PLN
zrodlem sygnalu bedzie antena naziemna, sygnal mam bardzo dobry
oba elementy maja ze soba wspoldzialac, fajnie, jakby lataly na jednym pilocie
z czasem pod to podepne microPC typu Raspberry PI lub podobne sticki z Androidem
|
Coż

Mogę polecić swój model lub wyższy lub następce
Mój ma 4x HDMI, 3x USB (1x 0.5A, 1x 1A, 1x "camera"). Obraz jest moim zdaniem dobry choć w tym przypadku mogę być nieobiektywny.
Cieć w HDMI jest, ale dla pewności musisz sprawdzić. Czy ma niskie zużycie energii? "Typical power 52W".
Mam podpiętą TV naziemną po wbudowanym tunerze dbv-t i działa ok. Jedyny problem jaki zauważyłem to dziwne zachowanie funkcji GUIDE - przewodnik.
Powiedzmy włączam TV i ustawia mi się z automatu ostatni kanał TVP1. Przewodnik pokazuje mi tylko dla kilku kanałów - np. dla polszmaty, tvn nie (brak informacji). Dopiero jak przejdę na jeden z tych kanałów to jakby mi pobierało dopiero rozkład jazdy. Różne multipleksy ?
W przypadku WiFi zauważyłem, że nie zapamiętuje hasła po wyłączeniu tv... Dla mnie to bardzo irytujące bo moje hasło ma 63 znaki....

Przełączyłem się na razie na kabel bo i tak TV stoi blisko routera.
Wydaje mi się, że obraz z filmów po DLNA działa lepiej po kablu niż po WiFi - pewnie mniejsze opóźnienia.
TV posiada AllShare(DLNA od Szajsunga) - rewelka! Do danego urządzenia można przejść przez [Source] lub wciskając guzik SmartHub.
Sprawdzałem avc w opakowaniu z mkv z bitrejtem ~20Mb/s i radził sobie bez zająknięcia. Z audio odtwarza m. in. flaki (sprawdzałem po DLNA jednak z dysku USB też nie powinno być problemu).
Świetnie działa player od YouTuba. Gdybyś chciał to możesz castować materiał np. z YT z komputera czy tabletu na TV! Parujesz urządzenia i w momencie kiedy masz uruchomiony materiał np. na komórce to klikasz prostokąt cast i materiał pojawia się na TV. W przypadku smarta potrafi sam włączyć aplikację YT, w przypadku lapka musiałem najpierw włączyć aplikację na TV.
Jest Skype, ipla, przeglądarka www vod od TVP i wiele innych. Jeżeli masz klawiaturę po BT to korzystanie z tego będzie tylko przyjemnością
TV ma ciekawy design - cienkie ramki, oraz gustowna podstawa przez co wygląda bardzo przyzwoicie.
Programowane wyświetlanie działa miodzio przy cyfrowej naziemnej - po podłączeniu dysku można nagrywać materiał. Niestety nie testowałem tego. Materiał można nagrać manualnie oraz można nagranie zaprogramować.
Jest dwa piloty - klasyczny oraz "smart". Z tego drugiego nie korzystam bo obsługa jest o wiele dłuższa głosem lub mizianiem niż pyknięcie.
Może w przyszłości to dopracują, jednak teraz to taki bajer do szpanowania przed znajomymi
Jeżeli chodzi o aplikacje do TV to nic od samsunga nie pasuje do mojej sensacji. Najprawdopodobniej Szajsung ogranicza je tylko do urządzeń made baj Szajsung ;-)
No i na koniec dodam, że serwer DLNA mam na malince - zero problemu z działaniem.