Ciekawe, że Maks wcześniej tego nie pokazał.
Zrobię małego komenta odnośnie porównań zdjęć:
1.) Ekran blokady. Już w androidzie 4.0 mieliśmy możliwość wybrania dodatkowych aplikacji z poziomu tego ekranu - najeżdżało się na kłódkę i rozsuwały się kolejne opcje, aparat, przeglądarka, sms, odblokowanie..
Jak dla mnie Google zmieniło formę. Za czasów Androida 2.3 istniały dodatki które takie menu dodają.
2). Ekran domowy. Już kiedyś udowodniłem, że takie ekrany istniały przed pierwszym IP. Kolejne wersje to tylko ewolucja.
3). Dialer. To raczej Apple szło w stronę Google. Polecam zobaczyć jak wyglądał dialer z iOS < 7 i Androida np. 4.1.
Np. w przypadku 4.4 słuchawkę mam na prostokątnym pasku, tutaj została ona umieszczona w kółku.........
4). Kalendarz. Polecam przyjrzeć się kalendarzowi z iOS < 7 i porównać to z alternatywnymi aplikacjami jak Sunrise Calendar....
5). Kalkulator. Proszę. Podobny kalkulator w CM mam od ilu? Dwóch lat? Mizianie w lewo-prawo pokazuje dodatkowe opcje jak funkcje, pierwiastki...
6). Klawiatura. Czekaj to Apple wprowadziło funkcję miziania, która istnieje od czasów prehistorycznych?! WOW. Pewnie za 5-6 lat będzie opinia, że to oni wymyślili.
7). Menu notyfikacji. W 4.2 albo 4.1 Google wprowadził szybkie przełączniki w tym menu (w CM mam od 4). Wcześniej przełączniki były na osobnych kartach, teraz zdecydowali się dołączyć do powiadomień. Kolejna funkcja, którą Apple dodało po latach i wszyscy uważają, że inni się od nich wzorują...
8) Menu ustawień. W nowej wersji zmienili tylko kolorystykę. W Androidzie takie jest od początku.
9) Przełączanie aplikacji. No proszę. Takie przełączanie aplikacji jak ma iPhone były w HTC Sense na długo przed wprowadzeniem w iOS multitaskingu...
Sposób przewijania otwartych/ostatnich aplikacji było realizowane do tej pory w trybie pionowym - aplikacje przesuwały się od góry do dołu. Teraz zmienili styl. Obecnie jest taki jak w przeglądarce Chrome, który został wprowadzony dawno temu...
10) Powiadomienia. Pierwsze było w Androidzie. Teraz zmienili kolorystykę - z ciemnej na jasną.
11) Ekran blokady - powiadomienia. Od Androida 4.3 albo 4.2 używam DashClocka, który umożliwia to samo i nawet więcej! - Mogę tam wrzucić dowolne powiadomienie po spięciu DashClocka z Taskerem.
Apple wymyśliło, to jak konkurencja już tego używała.