Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.07.2014, 09:40   #6849
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Sobrus
Pomysł cokolwiek śmieszny ale w sumie bądź co bądź uzasadniony.

Jaką mamy gwarancję że chińska ładowarka za 3zł z allegro (droższa wysyłka niż sprzęt) nie przepali się i puści nagle 220V na port? Dlaczego producent telefonu (nie tylko Apple) ma wymienić na nowy sprzęt za 2k w takiej sytuacji?
Ok jeżeli ładowarka Apple/HTC kogoś zabije albo usmaży telefon to Apple/HTC odpowie ale jak to będzie noname?
Zadziwia mnie twoja niekonsekwencja

Pamiętasz dyskusję o blokowaniu bootoaderów w telefonach z Androidem? Byłeś wtedy BARDZO przeciwko temu rozwiązaniu. Kiedy wspominałem o programie HTCdev i że odblokowanie może w wielu przypadkach zerwać gwarancję byłeś bardzo oburzony, że jak to?
W przypadku odblokowania bootloadera użytkownik może załadować wadliwe sterowniki i tym samym uszkodzić urządzenie. Dlaczego wtedy producent miałby komuś naprawiać to za darmo?

Wtedy nie rozumiałeś takich kwestii. Teraz gdy w przypadku Apple chodzi o odmówienie udzielenia gwarancji przez stosowanie nieoryginalnych ładowarek nie masz kompletnie żadnych problemów z przyznaniem im racji....

Cytat:
Mnie bardziej zraża taki pomysł:
http://applefobia.blogspot.com/2014/...awkowe-bo.html

Tylko... w sumie
- co to mnie w zasadzie obchodzi ja tego i tak nie zamierzam kupować
- zawsze można dowalić przelotke
- rzeczywiście mają rację, może ten wymyślony ze 30 lat temu standard jest faktycznie już "za gruby" a nikt nie ma tyle odwagi zeby to powiedzieć. Walkmany miały ze 4-5cm grubości a nie 7mm.
Znowu bronisz Apple. Likwidowanie portu słuchawkowego ma jeden cel - jeszcze większe uwiązanie użytkownika w stajni Apple.
Nie wiem czy wiesz, ale Apple niedawno kupiło Beats'a za 3-4 mld $. Teraz mogą robić lepsze zestawy słuchawkowe. Mogę się założyć, że planem Apple jest wyprodukowanie takich słuchawek aby były kompatybilne tylko z ich urządzeniami na wypadek gdyby ktoś chciał zmienić ich urządzenia - zmiana smartfonu == wymiana WSZYSTKICH peryferii.

Kiedyś podałem konkretne wypowiedzi, które potwierdzają zamykanie się Apple nie ze względu o dobro klienta, ale o dobro własne, tak aby mieć stały dopływ gotówki. Jak widać było w tym dużo prawdy.

Ciekaw też jest, że w przypadku Androida czepiasz się często bez potrzeby a Apple bronisz zawsze bez względu na to co chcą wprowadzić...

Cytat:
Open Headphone Alliance Secure Slim Port!!!! Czyli otwarty odpowiednik rozwiązania Apple plus zabezpieczenie że w promieniu 30 metrów żaden Agent NSA nie odkryje że słuchamy Whitney Houston. Mógłby podsłuchać tekst.
Widać jak bardzo nienawidzisz Google oraz samego Androida.

Google nie tworzy standardów aby uzasadnić wdrożenie nowych technologii tak jak to robi Apple czy MS....

Aha i tak na koniec. Wiesz, że Apple złożyło wniosek o przyznanie patentu, który pozwala na losowe przypisanie adresu MAC, aby urządzenia nie dało się śledzić na jego podstawie? Wiesz też że Apple zaproponuje to pewnie tylko dla firm? Nie bądźmy hipokrytami.

Tak podsumowując. Apple blokując sprzęt innych firm (ten tani) idzie w kierunku, który sobie obrało już jakiś czas temu - całkowitej izolacji, całkowitego odcięcia się od standardów. Jeszcze rok, dwa i kupując urządzenie od nich będziesz całkowicie odcięty od innych - pewnie nawet SMSa nie wyślesz.

Ostatnio zmieniany przez andy : 17.07.2014 o godz. 09:43
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post