Poza tym tak samo jak Apple uwiązuje do swojego sprzętu, tak samo Google uwiązuje użytkowników do swoich usług, do konta gmail dowala całą resztę google+, youtube nawet jeżeli komuś to jest niepotrzebne.
Aby skorzystać z Androida konto na gmail jest w zasadzie niezbędne. Czemu? Po co mi to? Może ja chce na wp.pl? Może ja nie chce backupu w chmure google ale na kartę SD?
I czemu Google dzieli Androida na wersję open source i swoją półzamkniętą, uwiązując producentów słuchawek do produktu w swojej wersji (albo spadajcie na drzewo i pół systemu napiszcie sami jak Nokia, bazując na AOSP)?
Owszem moge korzystać z Androida bez konta google, to tak samo jak używanie iPhone z przelotką. Oba rozwiązania są do dupy, bo obaj producenci dbają o swoje interesy i robią wszystko aby to co nie przynosi im $$$ było do dupy.
To jest taki sam mechanizm, różne są tylko sposoby, bo obie firmy zarabiają w inny sposób. Google na usługach to uwiązuje do nich. Apple na sprzęcie i usługach więc uwiązuje do nich.
A że Google nie było takie sprytne i zrobić sobie monopolu na hardware nie może, to co ja im poradzę?
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 22.07.2014 o godz. 21:49
|