Cytat:
A Android dodaje funkcje które iOS miał od początku. W ten sposób można udowodnić że C64 jest lepszy od PS4. Bo ma BASIC i obsługę magnetofonu, a PS4 nie ma.
Co do mocy obliczeniowej to mam nadzieję że sam nie wierzysz w to co piszesz, zwłaszcza że Apple ma zazwyczaj najbardziej zaawansowane technologicznie SoC na rynku. Zanim przytoczyszmi cyferki zadam pytanie: czy nowocześniejszy jest silnik 6.0L V8 o mocy 240KM palący 30L na setkę czy silnik 2.0 VTEC od Hondy S2000 o podobnej mocy, mniejszy, lżejszy i palący pół tego?
Ja wiem że Androidy mają i po 8 rdzeni i po 3Ghz, ale ja bym wolał w swoim telefonie te dwa 1.3Ghz od Apple. Już sam fakt że 8 rdzeniówki próbują przegonić 2-rdzeniowe 1.3Ghz i nie zawsze im sie udaje (żeby nie powiedzieć że zazwyczaj się nie udaje) daje "troche" do myślenia.
Nawet jeżeli Apple nie jest najmocniejsze, to w żadnym wypadku nie nazwałbym ich urządzeń słabymi. Patrząc na to jak działają nie wygląda jakby brakowało im mocy. Czego nie można powiedzieć o Androidzie niestety.
|
Poczytaj sobie wywiad z gościem, który opisał jak wyglądał pokaz pierwszego iP. W sali był przenośny BTS, wskaźnik zasięgu był tak napisany aby zawsze pokazywać max kresek. Aby ie zawiesić itp. iP trzeba było uruchamiać w odpowiedniej kolejności programy co i tak nie gwarantowało pewności, że nie będzie wtopy.
Z którą wersją wprowadzili upośledzony multitasking? Dopiero wtedy mogli sobie pozwolić na to sprzętowo.
Co do procków pod najmocniejszymi smartfonami z Androidem - mimo architektury 32 bitowej wyprzedzają wydajnością układy od Apple.
Dlaczego też nie poruszasz układów GPU? Dlaczego Apple potrzebuje aż tak wydajnych jednostek? Wiesz dlaczego? Bo interfejs by im przycinał.
Cytat:
Wiem, Apple kradnie, a Google robi remixy.
|
Znowu przeinaczasz. To Apple od samego początku uchodzi za jakiegoś pioniera we wszystkim, a tak na prawdę 90% ich "rewolucyjnych" produktów jest zaczerpnięta od konkurencji.
Np. Złącza Magsafe od japońskich odkurzaczy.
Cytat:
Oj żebyś się nie zdziwił jak strony www sie zmieniły od czasu WP7. Jeszcze się w robocie śmialiśmy z kolegami że strony udają kafelki.
|
Jesteś świadomy, że MS ukradł patent na kafelki?

BYło o tym głośno, że jakaś firma opatentowała dawno przed MS taki interfejs
Cytat:
Wole przemilczeć tą pokrakę składaną na kolanie jako remix po zobaczeniu iPada....
|
Czyli co? Bierzesz tylko to co pasuje Ci do tezy? Fakt faktem jest że 3.x był pierwowzorem ICS, tak w interfejsie jak i w działaniu.
Cytat:
Częściowy multitasking (odpalanie wątków w tle), przełączanie aplikacji z zapisaniem ich stanu, czy system eventów. Po co tasker ma latać w tle i żreć pamięć i CPU skoro może zapisać event i system go zawoła kiedy będzie potrzebny?
Nie wszystko można zrobić bez pełnego multitaskingu, ale wiele można. Nie, nie jest konieczny. A kosztuje dużo. Zwłaszcza jak się wszystko odpala tak nieefektywnie jak to robi Android na maszynach wirtualnych
|
Odpalanie aplikacji w maszynach wirtualnych zapewnia bezpieczeństwo - to coś takiego o czym takie systemy jak WM mogły kiedyś pomarzyć.
No i najnowsza wersja Androida tzw. "L" jeszcze bardziej optymalizuje maszynę wirtualną, dzięki czemu narzut staje się coraz mniej znaczący.
Jeżeli Tobie wystarczy system z upośledzonym multitaskingiem to ok. Tylko proszę nie mów, że multitasking wcale nie jest potrzebny na urządzeniu mobilnym.
Cytat:
Pijani też się czasem upewniają "hej, wcale nie jestem pijany prawda?".
Nie, wcale
|
Czyli nie potrafisz?
Cytat:
Bo niestety zazwyczaj nie oni zaczynają.
Temat Apple Flame War miał być o iPadzie. Nie było wtedy żadnych tabletów na rynku. Nie było wiadomo z czym to jeść i czy się przyjmie.
A Ty napisałeś:
"Fanatycy kupią i będą twierdzić, że na rynku nie ma nic lepszego ". No tak, bo tablet to gówno i wiadomo że się nie przyjmie, ale fanboje to głupki i i tak kupią.
Nie ma to jak rzeczowa dyskusja prawda? Dziś jakoś nie śmiejesz się z tabletów. Przynajmniej nie tych remixów od Google
|
No i to co napisałem się sprawdziło ba sprawdza się dalej. Fanatycy tej firmy czekają w kolejkach na kilka dni przed wydaniem nowej wersji produktu kupując go zazwyczaj w ciemno!
Już przed tym tematem miałem dość tego syfu od fanatyków Apple i zdecydowałem się w końcu pokazać, że to nie jest wcale tak jak oni twierdzą.
Cytat:
A mi się Mac Pro podoba i jak zwykle przesadzasz z tym ograniczeniem. Trzeba się bardzo postarać żeby go przegrzać i to w konfiguracji 12 rdzeniu + 2GPU. Nie potrafiłeś też pokazać, że konkurencja ma cokolwiek lepszego w tej samej cenie.
|
No faktycznie, że nie trzeba bo taktowanie jedzie w dół jak te komputerki za bardzo się spocą.
Wybacz ale ten pro to ma tyle wspólnego ze stacją roboczą co iOS z najbezpieczniejszym systemem mobilnym na świecie.
Gdybym miał kupić do firmy stację roboczą, to bym się nie zastanawiał nad jej wyglądem, tylko nad tym jak dużo z niej wycisnę.
Cytat:
Pewnie tak jak samsung z pękającymi obudowami i HTC z tandetnym wykończeniem HTC One.
Dziś takie czasy że wszystko jest made in china, nawet jak kupujesz Mercedesa.
Apple nie wyróżnia się tu ani na plus ani na minus. Jeśli chcesz się zaskoczyć pozytywnie jakością to kup telefon za 400zł.
Ja kupiłem dwa GC Quantum 450 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wydajnością i jakością. Nie widzę powodu by przepłacać za "firmówki".
Jakbym dał 3000, to niestety za taką cenę telefonem albo nie będę zaskoczony wcale, albo negatywnie. Bo za tę cenę obudowa powinna być z tytanu, bateria trzymać miesiąc bez ładowania. I dożywotnia gwarancja.
|
Tylko takie HTC czy inne marki robią po kilka-naście modeli i tam wystarczy jedna wymiana matrycy.
iMac miał wadę fabryczną i nie ważne ile razy wymieniałeś i tak żółkły. Ludzie po 3-4 razy wymieniali i dalej było to samo.
Poczytaj sobie wątki na forach Apple, tych oficjalnych jak i nie.
Cytat:
Nie bronie iOS. Przez wiele lat używałem PalmOS na kilku urządzeniach i jakoś nie płakałem.
Potem przesiadłem się na WM hurra multitasking, z którego mało korzystałem. Mniej niż sądziłem.
|
Dla mnie multitasking to coś oczywistego. Nawet się nad nim nie zastanawiam.
Cytat:
Na szczęście WM też posiadał rozbudowany system eventów z którego programy chętnie korzystały i nie zawalały pamięci w tle.
|
Ale to nie był multitasking. Programy były wybudzane.
Cytat:
Ty masz pierwszy i uważasz że zjadłeś wszystkie rozumy a Google ma monopol na smartfony. Smartfon musi umieć to co Android bo inaczej nie nazywa się smartfon tylko ficzerfon.
A przecież smartfony istniały długo przed Google - chociażby Handspring Treo.
|
Znowu nadinterpretujesz. Dziwne, że używałeś ponad 10 różnych modeli i tylko przyczepiasz się do Androida. Ciekawe nie?
Nigdy nie twierdziłem, że wcześniej smartfonów nie było. Po prostu teraz pozwalają na zdecydowanie więcej niż 10 lat temu. Tak od strony developera jak i użytkownika.