Cytat:
Napisany przez Arepo
Urządzenie wyłączone nie powinno pobierać zasilania, łatwo to zobaczyć na dysku tradycyjnym, gdyż słychać jak silnik zwalnia i się zatrzymuje, a diody gasną. Co do dysków z takim samym ID to niestety nie wiem. Przychodzi mi jedynie do głowy wpisanie pełnego identyfikatora, czyli tutaj od IDE\DiskWDC ... aż do 0.0.0.
|
U mnie jest inaczej wczoraj pożyczyłem 3 różne dyski 2,5'' zewnętrzne i nie wyłącza zasilania owszem po użyciu opcji disable nie są widoczne przez system, ale dalej dioda świeci i dysk wiruje, po otwarciu komputera zasilanie jest połączone równolegle do każdego gniazda usb to nie ma możliwości prócz za pomocą ręcznego przycisku odciąć zasilania od każdego gniazda oddzielnie, działa dopiero jak wyłączę cały kontroler usb, czyli 8 gniazd na raz, a szkoda, bo tak to nie ma sensu to używać jak dysk i tak pracuje i się zużywa, nie wiem jak to robi program revoSleep, bo tam faktycznie dyski przestają wirować i dioda gaśnie, ale często pisze, że dysk jest używany i program nie wyłącza za każdym razem, zostaje samemu zrobić jakiś panel z przyciskami albo tradycyjnie nura na podłogę i odłączać kabel z portu, nawet lapkę przerobiłem i sprzężyłem zasilanie z pendivem, że niby lampka jest widoczna jako penrive, i też po wyłączeniu pendiva lapka świeci dalej czyli zasilanie nie odłączone