14.09.2014, 17:34
|
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
|
Cytat:
A dzisiaj pasuje login i hasło użytkownika. Cuda jakieś...
|
Cytat:
Zdenerwowałem się, przeniosłem w końcu to do pokoju do siebie do testów i podłączyłem i po USB i przez RJ-45 od razu do komputera. Jak wybiorę dodawanie drukarki w CUPS to widzi tylko USB. Dodałem, działa. Jak odłączę USB i chce dodać to nic nie znajduje. To jak w takim razie dodać sieciową?
Wnerwia mnie to bo na Windowsie po wgraniu sterowników "po prostu działa".
|
W Debianie czy Ubuntu po podpięciu mojej drukarki lokalnie po 10 sekundach jest gotowa do użycia - po prostu działa.
Aby poprawnie sobie skonfigurować printserwera (via CUPS) trzeba już poświęcić kilka chwil na poprawne skonfigurowanie wszystkiego.
Jeżeli zainstalowałeś drukarkę i chcesz ją udostępnić innym to musisz wejść na http://localhost:631 i zaznaczyć aby była wspóldzielona - ptaszek pod drukarką.
Dodatkowo polecam zajrzeć do /etc/cups/cupsd.conf gdzie znajduje się konfiguracja.
Zmień sobie to poniżej:
Cytat:
# Restrict access to the server...
<Location />
Order allow,deny
Allow 192.168.2.0/24 #dostęp ma cała podsieć
</Location>
|
Cytat:
# Show shared printers on the local network.
Browsing On
BrowseLocalProtocols dnssd
|
U mnie działa to pięknie. Do serwera jest podpięte urządzenie wielofunkcyjne Epson DX9400F i udsotępnione po sieci lokalnej
Gdybyś chciał sobie zrobić skanowanie po sieci to zerknij na saned. Mogę skanować z Androida, Windowsa czy Debiana
|