Cytat:
Napisany przez mgit
Co do routera:
Jeśli już chcesz taki sam roputer jak ja mam, to tutaj masz taniej ale licz się z tym, że to router bez modemu czyli podłączasz kabel sieciowy od dostawcy neta (wtyczka RJ45) ewentualnie kabel sieciowy od modemu który dostałeś od netii. Jeśli już tyle wydawać to nie lepiej mieć wersję co zastąpi też modem netii, bo na pewno jakiś tam modem od nich dostałeś, do którego wpięty jest kabel telefoniczny. Tylko w tedy musisz wiedzieć czy potrzebujesz router z ADSL z Annex A lub Annex B <- zależne od centrali telefonicznej. Zazwyczaj Annex A ma neostrada, a netia Annex B, ale zdarzają się wyjątki. Zastanów się też czy koniecznie ci zależy na takiej wydajności sieci czy potrzebujesz 1 Gb/s swich bo są też tańsze routery.
Co do sprawdzania pingów:
Wydaje mi się (ale mogę się mylić), że przepisałeś komendę z mojego screena słowo w słowo. Ja wpisałem:
ping 192.168.1.5 <- dla tego, że u mnie akurat pod 5 jest TV, jeśli ustawiłeś tak jak napisałem wcześniej powinieneś wydać komendę:
ping 192.168.1.2 <- gdzie 2 to numer twojego samsunga, który powinieneś wpisać w ustawieniach sieci.
Co do trybu automatycznej konfiguracji
Nic dziwnego, że ci nie działa, bo nie masz routera a tym samym DHCP <- automatycznego przydzielania adresu IP[/B]
|
Ja mam nie kabel tylko światłowód. to chyba taki router był by jeszcze droższy.
dałem na automatyczne bo nie wiem jaki wpisać DNS są domyślnie same zera to jak daje OK pisze DNS nie prawidłowe i nic nie można zrobić, jak robię próbę połączenia na automatycznym pisze błąd że nieprawidłowe DNS.
A gdzie to pisze jakie DNS.