Cytat:
Napisany przez czary2mary
duże pamięci ,dyski ,sloty SD,chmury itd itp
Odtwarzanie danych on-line\pobranych z net\ z USB\kart pamięci
|
no właśnie - wszystko ci piszesz to prawda ale opiera się głównie o dostęp on-line do internetu (gdzie wiadomo, że "żywotność" pewnych materiałów bywa dość krótka (najlepiej ściągnąć i zapisać na dysku). I tu mamy drugi problem - dyski (duże pamięci, karty pamięci, pendrivy). O ile duże dyski 0,5TB-1TB są najtańszą forma archiwizacji, to (niestety) upchanie takiej ilości danych na 1 dysku który może "paść" w 1 moment to dla mnie dramat (niestety mam już takie doświadczenia - straciłem dysk z cennymi danymi, w tym zdjęciami rodzinnymi, oprócz tego kamerzyście który nagrywał nam wesele padł dysk na którym miał materiał z 5 wesel - dane stracone bezpowrotnie, na szczęście nasze wesele było jeszcze na oryginalnych kasetach cyfrowych więc byliśmy mega szczęściarzami!!!) Dlatego nie jestem zwolennikiem takiej archiwizacji. Zresztą dysk np. Toschiba 1TB to koszt ok 250zł, nagrywarka w/w to 227zł, 1TB = ok 44 płyty BD-R, koszt jednej płyty to od 1,60zł (udało mi się taki dostać firmy Platinum), średnio ok 2zł brutto czyli w sumie ok 88zł. Czyli za nagrywarkę + możliwość zarchiwizowania 1TB danych wychodzi koszt 227+88=315zł czyli o 65zł więcej niż dysk. Przy czym dysk mamy pełny i musimy albo zacząć kasować (a nie do tego służył) albo kupić nowy. W przypadku BR dokupujemy tylko płytki za przysłowiowe grosze i koszt zarchiwizowania kolejnego 1TB to już tylko 88zł

Pomijam kwestie dywersyfikacji ryzyka e względu np. na zawirusowanie dysku lub jego całkowite padnięcie.