Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.11.2014, 16:56   #4
qrek
Data rejestracji: 22.11.2014
qrek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
Zalezy Ci na danych czy na cenie?

Jesli na danych - dysk + drugi w RAID na kopie. Jak sie cos stanie to zmieniasz jeden z nich. Prawdopodobienstwo padniecia dwoch rownoczesnie jest rownie znikome jak plynnie dzialajacy Android.
Macierz RAID w tym konkretnym celu odpada. Owszem, zdałoby to egzamin, gdybym do ważnych plików chciał mieć dostęp na bierząco i móc je edytować, np. pliki znajdujące się zazwyczaj w folderze "Moje Dokumenty". A tymczasem u mnie to tak, jak z porządkami domowymi - jeśli z czegoś rzadko korzystam, to idzie do kartonu i do piwnicy.

Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Przy archiwizowaniu ważnych danych najlepiej trzymać je w 2 czy 3 kopiach. Płytki trzymane najlepiej w osobnych miejscach i utrata danych spada do minimum. Ba jest tak proawdopodobna jak iPhone bez wad
Myślę, że warto też pliki spakować WinRAR-em z danymi naprawczymi (np. 10%). W razie problemów z odczytem uszkodzonych sektorów na płytce, dane naprawcze powinny pomóc w wypakowaniu spakowanych plików bez szwanku. Tak mi się przynajmniej wydaje

Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Najlepiej zastosować nośniki od Panasonica.
A jak nośniki Panasonica mają się do takiego np. TDK? O Verbatimie nawet nie wspominam, skoro odpiepsza taką kaszanę z DVD, jak w przypadku moich niedawno zakupionych DVD-R. A propo... Jest jakieś sensowne wytłumaczenie, że te Verbatimy są bardziej przeźroczyste na całej zapisywalnej powierzchni, ale dopiero powyżej 3,2 GB zaczynają się problemy z odczytem? Uważne przyjrzenie się płytce, niczego nie wykazuje.

Dzięki za podpowiedzi.

Ostatnio zmieniany przez qrek : 23.11.2014 o godz. 16:59
qrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post