Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.11.2014, 19:03   #5
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Myślę, że warto też pliki spakować WinRAR-em z danymi naprawczymi (np. 10%). W razie problemów z odczytem uszkodzonych sektorów na płytce, dane naprawcze powinny pomóc w wypakowaniu spakowanych plików bez szwanku. Tak mi się przynajmniej wydaje
No sens to jakiś ma. Pytanie czy nie lepiej wypalić to w 2,3 egzemplarzach?
Cytat:
A jak nośniki Panasonica mają się do takiego np. TDK? O Verbatimie nawet nie wspominam, skoro odpiepsza taką kaszanę z DVD, jak w przypadku moich niedawno zakupionych DVD-R. A propo... Jest jakieś sensowne wytłumaczenie, że te Verbatimy są bardziej przeźroczyste na całej zapisywalnej powierzchni, ale dopiero powyżej 3,2 GB zaczynają się problemy z odczytem? Uważne przyjrzenie się płytce, niczego nie wykazuje.
Gdy jeszcze paliłem na DVD to wybór był tylko jeden - Verbatim. Jakość zdecydowanie lepsza niż u innych.

Poczytaj sobie forum BD i zobacz skany jakości nośników BD. Panasonic jednym słowem rządzi.

Podsumowując dla danych dynamicznych (zmieniasz je itpe) najlepiej mieć RAID lub kopie po sieci. Dla danych statycznych nośniki BD (przechowywane w suchym i ciemnym miejscu) + ewentualnie dysk HDD.