Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.12.2014, 10:01   #1
BioComp
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.07.2004
BioComp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[PROBLEM Z ODCZYTEM] Pioneer BDR-S06XLB

Witam,

Mam problem z nagrywarką Pioneer BDR-S06XLB. Polega on na tym, że gdy napęd "wyczuje" nierówno wytłoczoną płytę - wpadającą w wibracje - zwalnia do najmniejszej możliwej prędkości, kopiując dane z prędkością rzędu kilkuset kilobajt. Efekt? Przykładowo gra zajmująca ok 4GB instaluje się ponad 30 minut (szybciej ściąga się ze STEAM). Nie doskwierało mi to tak bardzo, ponieważ posiadałem w komputerze drugi, dość już wiekowy napęd DVD Pioneer 215DBK - niestety, złącze SATA przestało łączyć - tzn. kable nie chcą się go trzymać

215D posiada system zmniejszający hałas i tak samo jak S06XLB rozpędza płytę tylko w momencie, gdy musi odczytać dużą ilość danych. Jednak nawet gorzej wyważone płyty - chociaż nieco głośniej - odczytywał na maksymalnych obrotach.

Teraz pytanie. Skoro 215DBK sobie radził, napęd Sony-Optiarc w laptopie sobie radzi, to co jest nie tak z S06XLB? Czy to ten reklamowany przez Pioneera szumny system eliminacji wibracji? :/

Czasem zmuszam napęd np. rozpoczynając instalację otwierając kilkukrotnie i zamykając szufladę napędu - czasem to zwalnianie nie zaskoczy i napęd rozkręci płytę - transfery są wysokie - normalne. Takie hece są tylko przy tłoczonych płytach (Wiedźmin swojego czasu instalował się godzinę), wszystkie nagrywane działają bez problemu na maksymalnych obrotach. Irytuje to głównie przy instalacji gier, ponieważ w kwestii oprogramowania w zawodzie którym się zajmuję i tak większość jest do ściągnięcia - więc używam dysków twardych.

Teraz nie wiem co robić... Czy może istnieje jakiś program "potrafiący zmusić" napęd do rozkręcenia płyty na wysokie obroty? A może jakiś firmware nieoficjalny?

Jeśli nie... To pewnie pozostanie mi albo zamiana napędu na inną nagrywarkę BD (zastanawiałem się nad LG BH16NS40 ale nie wiem, czy tam też nie ma takich niespodzianek) albo dokupienie nowego napędu/nagrywarki DVD.

Jeśli ktoś umie pomóc, to będę wdzięczny. Mogę też ew. nagrać video by lepiej to "uwidocznić".
BioComp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online