@andy
A Ty znowu jakieś średniowiecze proponujesz z klepaniną w terminalu... I kto w ogóle jeszcze używa CRC32? :P
@giancardi
Zainstaluj
HashTab. Dochodzi wtedy zakładka z sumami we właściwościach. Ustaw sobie MD5. A wyliczone/ą sumy/ę kopiujesz sobie do pliku tekstowego i nagrywasz razem z innymi plikami/folderami na płycie. To jedna z form weryfikacji tzw. data rot. Bardzo niewygodna. ;) Da Ci tylko tyle, że będziesz wiedział czy pliki są ok, czy już nie.
Drugą jest pakowanie do archiwum (jeśli dane się nie kompresują bo już są czymś spakowane to pakuj bez kompresji). Daje Ci to samo co pierwszy wariant, dlatego że w tych archiwach też są ECC dla bloków (zależnie od formatu archiwum) i każdy szanujący program posiada opcję sprawdzenia archiwum na okoliczność błędów. Wadą tego rozwiązania jest to, że w razie uszkodzenia archiwum wynikającego z uszkodzenia nośnika, trudniej jest odzyskać pozostałą w archiwum część danych.
Trzecia metoda to program DVDisaster, który dodaje dodatkowe dane korekcyjne, oczywiście kosztem pojemności.
Wszystkie trzy metody możesz połączyć, ale w mojej ocenie w przypadku BD-R lub BD-M nie ma takiej potrzeby. Ja używam sum + archiwa, ale tylko dlatego że moje dane bardzo dobrze się pakują LZMA2, inaczej bym ograniczył się tylko do sum. ;)