Cytat:
Napisany przez andy
@sobrus myślisz, że dresy w parku nie wiedzą że iPhone jest zabezpieczony przez dotyk? Podejdzie taki , Ty się nie zdążysz odwrócić i bang - leżysz i zastanawiasz się dlaczego tak twarz Cię*boli. Później wyciągają telefon, przykładają*twój palec, wyłączają blokadę i już...
|
To podpada pod przypadek z przestępcami który opisałem. Złodziej to ktoś kto kradnie, rozbój to co innego.
Cytat:
|
Teraz wyobraź sobie, że sobie wypiłeś i zawija Cię policja. Wyciągają iPhona przykładają*do palca i mają wszystkie twoje dane.
|
Sam to napisałem, to po co mam sobie wyobrażać
Cytat:
Podobna sytuacja może się zdarzyć na imprezie. Zasypiasz i bach...
Samo zabezpieczenie biometryczne jest łatwe do obejścia.
|
Owszem, to jest wada zabezpieczenia biometrycznego jako taka, nie specyficzna dla Apple. Dresy mogą jednak wyciągnąć np nóż czy bejzbola i założymy się że podasz im każde hasło? Chyba nie powiesz że zapomniałeś wzoru do telefonu

?
Więc niekoniecznie jest zawsze tak dużo gorsze, na pewno jest dużo wygodniejsze. Ma też swoje inne zalety. Hasło czy wzór można podejrzeć - wystarczy że ktoś odblokuje telefon na Twoich oczach żeby pokazać zdjęcia z imprezy, a potem go zostawi na chwilę na biurku i pójdzie do WC. Palca sobie raczej legalnie nie pożyczysz więc tu z kolei duży punkt dla rozwiązania Apple.
Cytat:
|
btw, w Androidzie 4.0.x dało się*oszukać przez zdjęcie, z tego co czytałem to w 4.1 trzeba mrygać uszami. Nie wiem jak bardzo unowocześnili to w 5.
|
Myśle że odpowiedni photoshop i nacelowanie kamerki na ekran załatwi mruganie

Kamery w urządzeniach i warunki oświetleniowe są tak różne, że żeby face unlock działał dobrze musi dopuszczać olbrzymie błedy.
Cudów nie ma. Ja w ogóle dziwie się że porwali się na ten temat. Chyba miało to zapewnić odpowiednie "łał" i poziom za****ści telefonów z Androidem - bo zabezpieczenie z tego żadne.
Na szczęście wielu producentów nawet nie błaźni się oferowaniem tej opcji.