Z tego co wyczytałem, najlepiej jest testować na wolnych obrotach a nie max tak jak robiłem. Widzę, że wiele razy wrzucone testy na forum są robione przy prędkości x4, więc do tej prędkości się stosuję.
Nie wiem jednak, czy moja nagrywarka ASUS DRW-24B5ST 1.00 nadaje się do takich testów?
Druga sprawa to jakie są akceptowalne wartości dla Błędów PI (c1 i c2)? Czy te wartości są takie same dla płyt CD i DVD? Interesuje mnie wartości dla obu programów, choć obecnie testuję na nero... bo Opti Drive Control nie chce mi działać tj. zawiesza komputer. Dla niego wyczytałem, że płyta jest dobrze nagrana jeśli średni LDC<13 i max BIS <15. Na testach płyt zrobionych przez komputer świat wyczytałem, że błędy jitter nie powinny być większe niż 9. Nero mi błędów jitter nie pokazuje (zaznaczone w zaawansowane), opti to robił ale chwilowo dziś mi coś nie działa. Nowa instalacja nie pomogła. Problem pojawił się gdy w bios próbowałem włączyć tryb AHCI (było IDE) i niestety się nie udało, bo windows 7 64 ciągle się przy starcie restartował.
Stare testy przy max prędkości na tej samej płycie wyglądały tak jak w załącznikach.
Według tej informacji
Nero CD/DVD Speed - odczytywanie wyników
płyty w tych testach powinny być ok
http://forum.cdrinfo.pl/f28/testy-no...warkach-92278/ a jak widać, nero niezbyt dobrze je oceniło.