Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.01.2015, 20:12   #22
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Dzięki za porady i propozycje.

Rozumiem. Byłem przekonany, że składem autor zajmuje się jednocześnie podczas pisania i robi to w tym samym programie.
E no coś Ty. W normalnym wydawnictwie jest do tego dział odpowiedni. Ale pewnie znajdziesz też wydawców krzaki i tam od autora będą wymagać wszystkiego

Cytat:
(nie mam zamiaru też wydawać, co najwyżej rozdać ebooki po rodzinie)
No to pisz sobie bezpośrednio w programie o nazwie Sigil. To taki wygodny edytor epubów. Potem gotowy epub konwertujesz za pomocą Kindlegen na mobi i masz 2 najważniejsze formaty. PDF jest zbędny gdy to beletrystyka. Moim zdaniem PDF ma sens dla książki technicznej.

A co do samego Sigila to fajny program. Prosty, generuje poprawnego epuba. Oczywiście da się dodać jakieś obrazki, tabele, listy. Nie ma jednak opcji automatycznego numerowania obrazków czy rozdziałów. Spisy treści generuje sam (na bazie nagłówków).

Cytat:
To ja wiem. Ale wiąże się to z pierwszym akapitem. Po prostu myślałem że pisząc, od razu tak całość komponujemy jakby jutro miało jechać do drukarni, a w takim przypadku wstawienie obrazka rozsypało by dalszy układ.
No nie bo jak umieścisz kursor na końcu akapitu poprzedzającego obrazek, naciśniesz Enter, wstawisz obrazek to nic Ci się nie będzie wiązać. Poza tym w Wordzie można obrazki wstawiać na kilka sposobów.

Cytat:
I to w zasadzie są główne powody, dla których spodobał mi się Scrivener - nie wiedziałem, że w Wordzie tak można.
Ma to i wiele innych rzeczy. Po prostu trzeba poznać narzędzie a dopiero potem szukać innego albo mówić, że czegoś się nie da. Dla mnie Word jest genialny a jedyną watą (w starszych wersjach) jest edytor równań matematycznych. Nie wiem jak to wygląda w nowych wersjach ale dawniej praca z tym elementem to była katorga.
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post