Dyskusja: Linux
Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.01.2015, 22:46   #610
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
@Andy
Co to dalej nie istotne. Zmienić nazwy i pociąć na kawałki, ale jak mówiłem to nie jest moim problemem.

Niech Ci będzie, że zmienna.

Nie. Spójrz na skrypt w dd to będziesz wiedział. Tylko dwa wpisy można by użyć z mmv co jest bez sensu, skoro przez dd także a i tak go używam i tak i z tymi samymi plikami.

@Bartez
Niestety konkretnie. Muszę je rozpoznawać po samej końcówce bo początek może mieć spację może nie mieć, i może mieć różną długość. Stąd pomysł na wyszukiwanie tych plików przez find. Chciałbym wynik tego wyszukiwania przypisać do zmiennej ;] aby używać ją potem w dd. Niestety to co wymyśliłem przypisuje mi nie tylko nazwę pliku, ależ też ścieżkę do niego - i nawet bym się z tym pogodził ( bo nadal można by używać w dd) gdyby nie ten felerny enter.
Spróbuj tak:

Kod:
 #!/bin/bash
.
 a=/root/t.sh
 zmienna=${a##*/}
 echo $zmienna
Wynikiem jest t.sh, czyli chyba to, czego szukasz.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post