Da się znaleźć dobrej jakości płyty DVD, te które podałem za przykład mają gwarancję trwałości i integralności nagranych danych od TY na 100 lat. Można zatem przyjąć, że wytrzymają przynajmniej 10 lat, a to wystarczy. Jeśli ktoś nie chce płacić 2-3 zł za płytę tylko 50 groszy, to ich nie kupi, więc jego dane nie są na tyle ważne, aby w nie inwestować i mieć spokój.
M-DISC jest obecnie nadal za drogi, płyta DVD to koszt około 15zł, a BD-R ponad 30zł. Nagrywanie DVD-RAM trwa wieki, bawiłem się w to kiedyś i prędkość zapisu raczej nie wychodzi powyżej 4x, a płyty są trudno dostępne. Najbardziej opłacalne jest przejście na Blu-Ray, tylko najpierw trzeba zainwestować w nagrywarkę. Koszt dobrej płyty BD-R to 6 zł i mamy realnie ponad 23 GB miejsca na dane. Te płyty (nie licząc LTH z barwnikiem organicznym) powinny bardzo długo wytrzymać.
Gdybym miał do dyspozycji tylko DVD, po prostu zainwestowałbym w dobre płyty, to co sprzedają supermarkety często woła o pomstę do nieba, a całe CAKE***8217;ki potrafią lądować w koszu ***8211; sam doświadczyłem z Verbatim***8217;ami.