@Patrix
2GB RAM zupełnie wystarcza do domowych zastosowań. U mnie na 1GB jest odpalona przeglądarka z 3 kartami, Winamp, eMule, IDM, GG, PeerBlock i nadal komputer działa szybko. O ile nie masz odpalonych 30 kart w przeglądarce i nie uruchamiasz renderowania i gry na raz to 2GB starcza bezproblemowo.
Z tym, że ja mam XP, on trochę mniej zżera

Lecz na 7 przy 2GB RAM nie było problemów.
@mgit
Core 2 Duo to rzęch? Rzęchem może być P4... Ale na C2D uruchomisz przeglądarkę, film, pograsz w starsze gierki. To nie jest bieda tylko zaradność i dopasowanie produktu do swoich potrzeb

Potrzebuję komputera do gier, renderingu tudzież innych zaawansowanych zadań? Kupuję nówkę z i5/i7.
Potrzebuję komputera tylko do internetu i pooglądania filmów? Kupuję używkę z C2D i 2GB RAM (które można rozbudować do 4GB, ceny RAM są śmieszne - 20zł/1GB). Dodatkowo można kupić bez dysku a to kolejna oszczędność.
Dla Ciebie to bieda - dla mnie to po prostu zaradność i umiejętność oszczędzenia kasy.
Jestem ok. 1000 zł do przodu i mogę kupić za te zaoszczędzone pieniądze coś, co mi się naprawdę przyda ( w sumie teraz odłożyłbym na fundusz ucieczkowy

)