Cytat:
Napisany przez mgit
Religia potępia piractwo, więcej TUTAJ
No to teraz dark będzie się w piekle smażyć 
|
Ty się śmiej, a dla wielu to po prostu będzie powód dla nie ściągania pirackich treści. Dla innych będzie to moralność.
Osobiście nie pobieram pirackich treści, bo te legalne są dla mnie na tyle przystępne cenowo, że chcę zapłacić ich twórcom. Ale to dlatego, że nie biegam po premierach - na to nie byłoby mnie stać.
Osobiście mocno wątpię, żeby dziecko z niezbyt zamożnej rodziny pobierające grę z internetu popełniało okropny grzech. Istotne jest moim zdaniem, żeby nie wyuczyło się takiej postawy na stałe. I to istotne w dobrze pojętym interesie nas wszystkich - i mnie i was i tego dziecka; bo jeśli więcej osób przyzwyczai się do treści za darmo, to zapłacą sami użytkownicy, ci legalni i nielegalni, otrzymując mniej dopracowane produkty.
Na szczęście dziś modele dystrybucji mocno skłaniają do zakupów. Te modele mają masę wad, ale tę zaletę, że kuszą bonusami za bycie legalnym. Mnie najbardziej cieszy, że dziś coraz więcej twórców wychodzi naprzeciw graczom.
Dziś przyszła do mnie paczka z Just Cause i Just Cause 2. Znając ilość mojego wolnego czasu nie zagram w żadną z tych gier przez rok albo dłużej. Ale kupiłem je ponieważ w sklepie, oryginalne, w wersji na płycie, kosztowały niespełna 30 zł. Z drukowaną instrukcją, kodem do aktywacji na Steam, z paragonem, co tam jeszcze chcecie.
Przeczytałem też - rzadko mi się zdarza - umowę licencyjną. To jest niebo a ziemia w porównaniu z tym co było kiedyś. Kilkanaście punktów, bardzo rozsądnie napisanych, m.in. pozwalających na przenoszenie gry na inne stanowisko pod warunkiem korzystania tylko z jednego na raz itp. Bez zbędnych dłużyzn, kilometrowej listy wyłączeń itp...