Dyskusja: LiteOn LTR-52246S
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.03.2003, 20:13   #9
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam Lite-On'a 48x podkręconego do 52x i nie mam powodów do narzekania z wyjątkiem dwóch znanych i wspominanych już tutaj:

1) Płyty CD-RW-US 24x nagrywa w trybie CAV, zaczynając od zaledwie ok. 11x i osiągając maksymalną prędkość 24x dopiero pod koniec, w efekcie średnia prędkość to ok. 18x, a czas nagrania 700 MB to prawie 5 minut. Napędy LG pracują w trybie P-CAV, zaczynają od 20x, bardzo wcześnie osiągają 24x (średnia: 23,72x), więc i czas nagrania jest o ponad minutę krótszy.

2) Problem z testem overburning'u, ale na płytach 99 min. nagrywa do końca.

Układ Smart-Burn, testujący nośniki i dopasowujący prędkość nagrania jest wg wielu recenzji zbyt tolerancyjny dla kiepskich płyt (a w dodatku można go wyłączyć), ale sam niewiele o tym mogę powiedzieć; nagrałem jeszcze za mało płyt, a zasadniczo używam tylko tzw. markowych - jak dotąd żadnych kłopotów!

Jedyne jak dotąd zastrzeżenie mam do odczytu płyty 99 min. nagranej w napędzie LG - LG odczytuje ją bez problemu, natomiast Lite-On, przy teście Scan Disc z Nero CD Speed wskazuje trochę żółtych pól pod sam koniec płyty - ale dane dają się zgrać np. na twardy dysk. Problem zresztą nie pojawia się po ograniczeniu prędkości odczytu już choćby do 48x.

Ostatnio zmieniany przez puch : 30.03.2003 o godz. 20:18
puch jest offline